Salmiakkista: Lauran Salmiakkimuiskut
![Copyright: Warner Bros. International Television Production Finland. Photographer: Ari Ojanperä. Eps.3.Salmiakkiasta.LAURA](https://im.mtvuutiset.fi/image/6612794/landscape16_9/1600/900/badbd0b7299c9cdb1c0ff394b97a8edb/RM/eps-3-salmiakkiasta-laura.jpg)
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa Laura valmisti salmiakki-haasteessa herkullisia salmiakkimuiskuja.
Salmiakkinen suklaakakkupohja
- 90 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1,25 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 0, 5 dl kuohukermaa
- 2 rkl salmiakkimixeriä
- vuokaspray
Salmiakkivaahto
- 0,25 dl glukoosisiirappia
- 0,75 dl salmiakkipippurikaramellirouhetta esim. Tyrkisk Peber-rouhetta
- 0,25 dl sokeria
- 0,25 dl vettä
- n. 50 g tai 1,5 valkuaista
- 0,5 rkl sokeria
- 0,5 tl vaniljasokeria
Suklaakuorrute
- 200 g taloussuklaata
- 1 rkl rypsiöljyä
- 3 rkl lakritsi- tai salmiakkiströsseleitä
Valmistusohje
Salmiakkinen suklaakakkupohja
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Sekoita joukkoon myös kerma ja salmiakkimixeri. Vuoraa 20 cm x 30 cm vuoka leivinpaperilla, suihkauta päälle vuokaspraytä. Kaada taikina vuokaan. Paista laakeassa vuoassa 200°C n. 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Ota pyöreällä, halkaisijaltaan 5,5 cm muotilla kakkupohjasta 12 leivospalaa.
Salmiakkivaahto
Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi, lisää sokerit vähitellen. Mittaa kattilaan glukoosisiirappi, salmiakkirouhe, sokeri ja vesi, sekoita hyvin. Keitä 117 asteeseen sekoittamatta. Kaada liemi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes massa on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Laita massa pursotinpussiin, jossa on pyöreäpäinen, halkaisijaltaan 15 mm tylla. Pursota salmiakkivaahto kakkupaloille. Nosta leivokset jääkaappiin jähmettymään.
Suklaakuorrute
Rouhi suklaa. Sulata ensin puolet suklaasta. Lisää loput suklaarouheesta ja sekoita, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Lisää öljy suklaan joukkoon ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöseksi. Kaada suklaa kapeahkoon, ylöspäin levenvään kulhoon tai esim. mukiin.
Tartu leivospohjaan ja kasta suklaaseen. Nosta ritilän päälle valumaan ja koristele strösseleillä. Siirrä muiskut jääkaappiin kovettumaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka