Salaattikakku: Lauran Kirjavan hedelmäinen salaattikakku
Koko Suomi Leipoo -ohjelman kolmannen kauden neljännessä jaksossa tehtiin näyttäviä salaattikakkuja. Tässä Lauran luomus!
Leipä
- 5 dl vehnäjauhoa
- 1 rkl leivinjauhetta
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 dl sokeria
- 2,5 dl olutta
- vuokaspray
Täytteet
- 200 g fetajuustoa
- 2 hapahkoa omenaa
- yksi neljäsosa hunajamelonia
- 150 g jäävuorisalaattia
- n. 25 kpl retiisejä
- 2 avokadoa
- 1 granaattiomena
- 100 g sokeriherneitä
- yhden sitruunan mehu
Krutongit
- 1 rkl oliiviöljyä
- leivän ”hattu” kuutioituna
- 0,5 tl valkosipulijauhetta
- ripaus mustapippurirouhetta
- 0,5 tl suolaa
Kuorrutus ja koristelu
- 1 dl turkkilaista jogurttia
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 tl sinappia
- 0,5 dl siemenseosta (esim. kurpitsan-, pinjan- ja auringonkukansiemeniä)
Valmistusohje
Leipä:
Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää olut. Sekoita, mutta älä vaivaa. Aseta halkaisijaltaan 19 cm kokoinen kakkurengas leivinpaperin päälle uunipellille. Suihkauta vuokasprayllä. Kaada taikina renkaaseen. Paista n. 50 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
Irrota leipä renkaasta ja anna jäähtyä.
Täytteet
Murenna kaksi kolmasosaa fetajuustosta. Säästä loput koristeeksi. Kuori ja raasta omenat. Purista päälle sitruunan mehua. Kuutioi hunajameloni pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja pilko salaatti. Ota muutama sokeriherne sivuun koristelua varten, pilko loput. Pese ja viipaloi retiisit, säästä muutama kokonaisena. Halkaise avokadot, poista siemenet. Koverra hedelmälihasta muutama pallo koristeluun, survo loppu karkeaksi soseeksi haarukalla. Purista päälle sitruunan mehua.
Halkaise granaattiomena n. 0,5 cm syvyydeltä, kierrä auki. Taivuta hedelmän kuoria hieman ulospäin. Ota kulho, pidä granaattiomenan puolikasta siemenpuoli alaspäin kulhon yllä. Taputtele hedelmän kuorta voimakkaasti puulastalla, näin siemenet irtoavat helposti. Ota osa siemenistä sivuun koristelua varten.
Kokoaminen
Leikkaa leipä tasaiseksi. Kuutioi ”hattu” krutonkeja varten. Halkaise leipä kahteen osaan.
Laita pohja kakkurenkaan (halkaisija 19 cm) pohjalle. Levitä päälle fetamuru, omenaraaste, hunajamelonikuutio, jäävuorisalaatti, pilkottu sokeriherne, retiisiviipaleet, avokadosose ja granaattiomenan siemenet. Purista päälle vielä hieman sitruunan mehua. Laita toinen leipäpala kanneksi. Laita kakun päälle paino ja laita jääkaappiin tekeytymään.
Krutongit
Paista leipäpalat oliiviöljyssä pannulla rapeiksi. Mausta valkosipulijauheella, mustapippurilla ja suolalla.
Kuorrutus ja koristelu
Paahda siemenet pannulla. Siemenet ovat valmiit, kun ne alkavat kevyesti poksahdella. Sekoita keskenään jogurtti, tuorejuusto ja sinappi.
Ota kakku jääkaapista. Poista rengas. Levitä kuorrute kakun päälle. Koristele kakun päällinen mielesi mukaan sokeriherneillä, retiiseillä, avokadopalloilla, granaattiomenan siemenillä, fetalohkareilla ja siemenseoksella. Tarjoa krutongit kulhossa kakun ohessa, niin ne eivät pääse pehmenemään.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Liisan superhelpot kesäkurpitsapiiraat
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Omena-kaurapaistos ja vaniljakastike