Salaattikakku: Jaanan "Välimeri feat. soodaleipä"

Eps.4.Salaattikakku.JAANA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi Leipoo -ohjelman kolmannen kauden neljännessä jaksossa tehtiin näyttäviä salaattikakkuja. Tässä Jaanan luomus!

Yrttiöljy

  • 0,5 dl ekstraneitsyt oliiviöljyä
  • puoli punttia tuoretta basilikaa

Yrttileipä

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 0,75 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 dl piimää
  • 1 muna
  • 1 rkl yrttiöljyä
  • vuokaspray

Kostutus

  • 1 dl maitoa
  • Tuorejuusto-jogurttitäyte
  • 300 g turkkilaista jogurttia (rasvaa 10%)
  • 600 G maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 tl valkosipulia raastettuna

Salaattitäyte

  • 150 g makeaa frisee salaattia
  • 150 g kesäkurpitsaa
  • 10 g ruohosipulia ( n.2 rkl silputtuna)
  • 2 rkl yrttiöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa

Mozzarellatäyte

  • 250 g puhvelinmaito mozzarellaa
  • 125 g pieniä mozzarellapalloja (säästä osa koristeluun)
  • n. 100 g kivellisiä kalamataoliiveja
  • 3-4 rkl kapriksia
  • mustapippuria myllystä

Tomaattitäyte

  • 50 g aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
  • 200 g kirsikkatomaattia
  • 60 g pinjansiemeniä
  • 2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
  • mustapippuria myllystä

Silmusalaatti tai itutäyte

  • n. 100 g parsakaali silmusalaattia (säästä päällimmäisiä silmuja vähän koristeluun)
  • tai sinimailasen ituja tai mung pavun ituja
  • 1 rkl sitruunan mehua

Koristeluun

  • 3-4 rkl minibasilikan lehtiä
  • 2-3 rkl kapriksia
  • loput yrttiöljystä
  • 3-6 kirsikkatomaattia, koosta riippuen
  • 40 g pinjansiemeniä
  • 6 kivellistä kalamataoliivia
  • n. 10 g silmusalaattia tai ituja
  • n. 70 pieniä mozzarellapalloja, joita jäi täytteestä

Valmistusohje

– Yrttinen soodaleipä ja kerroksittain välimerellisiä täytteitä. Eri täytteet sidotaan toisiinsa tuorejuusto-jogurttitahnan avulla, jotta kakku pysyy kasassa leikatessa. Kokoa kakku kerroksittain rengasvuokaan, kuten voileipäkakku. Päälle ja alle tulee leipä, väliin vuorokerroksin tuorejuusto-jogurttitahnaa ja täytteet. Kukin täyte muodostaa oman kerroksensa ja tuorejuusto-jogurttitahna toimii ”leipänä”. Salaattikakku on kuin vähemmän leipää sisältävä voileipäkakku, Jaana kertoo. 

Tee näin:

Yrttiöljy

• Mittaa öljy mortteliin.

• Nypi basilikasta lehdet ja lisää mortteliin. Hienonna kunnes lehdet ovat pientä silppua.

Yrttileipä

• Pingota leivinpaperi kahden halkaisijaltaan 20 cm olevan irtopohjavuuan pohjan ja reunan väliin. Käytä vuokasprayta.

• Sekoita kuivat aineet keskenään.

• Sekoita piimä, muna ja yrttiöljy keskenään.

• Lisää jauhot siivilän läpi kosteisiin aineisiin.

• Sekoita. Älä vaivaa!

• Jaa taikina vuokiin ja paista 200 asteessa 20 minuuttia.

• Anna jäähtyä. Tasoita tarvittaessa leivän pinta leipäveitsellä.

Tuorejuusto-jogurttitahna

• Sekoita tuorejuusto ja turkkilainen jogurtti tasaiseksi.

• Raasta valkosipuli joukkoon ja sekoita.

Salaattitäyte

• Silppua salaatti kulhoon.

• Suikaloi kesäkurpitsa mandoliinilla ja lisää salaattiin.

• Pilko ruohosipuli ja lisää kulhoon.

• Lisää yrttiöljy, mustapippuria ja suolaa. Sekoita.

Mozzarellatäyte

• Pilko iso mozzarella siivuiksi.

• Poista kivet kalamataoliiveistä. Pilko pieneksi.

• Valuta tarvittava määrä kapriksia. Pilko pienemmäksi.

Tomaattitäyte

• Paahda pinjansiemeniä pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada kulhoon.

• Punnitse ja pilko aurinkokuivatut tomaatit.

• Pilko kirsikkatomaatit koosta riippuen puoleksi tai neljään osaan.

• Pilko basilika suikaleiksi ja lisää tomaatteihin.

• Mausta mustapippurilla.

Silmusalaatti tai itutäyte

• Huuhtele silmut/idut ja jätä valumaan.

• Ota päällimmäisiä silmuja/ituja talteen koristelua varten.

• Sekoita loppuihin sitruunan mehua.

Kokoaminen ja koristelu

• Vuoraa säädettävä rengasvuoka leivinpaperilla. Aseta tarjoilualustalle.

• Aseta toinen leivistä rengasvuokaan. Kostuta ja sivele yrttiöljyllä.

• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa leivän päälle.

• Kumoa salaattitäyte rengasvuokaan leivän päälle. Painele tiiviiksi lusikoilla.

• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa salaattitäytteen päälle nokareiksi. Levitä nokareet lusikalla.

• Ripottele pilkotut kalamataoliivit ja kaprikset tahnan päälle.

• Asettele mozzarella siivut tiiviisti vierekkäin oliivien ja kapristen päälle. Täytä koloja pienillä mozzarellan siivuilla.

• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa mozzarellasiivujen päälle ja tasoita lusikalla.

• Kumoa tomaattitäyte tahnan päälle ja tasoita.

• Lusikoi tuorejuusto-jogurttitahnaa nokareiksi tomaattien päälle ja tasoita lusikalla.

• Kaada silmusalaatti/itusalaatti tahnan päälle, tasoita ja tiivistä.

• Lusikoi tuorejuusto-jogurttitahnaa nokareiksi silmusalaatin/itusalaatin päälle. Tasoita lusikalla.

• Sivele yrttiöljyä toisen leivän paistopuolelle. Käännä leipä kakun kanneksi öljytty puoli alaspäin. Kostuta leivän pohja.

• Jätä kylmään jähmettymään.

• Laita loppu tuorejuusto-jogurttitahnasta pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.

• Pursota kuorrutetta kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Tasoita palettiveitsellä.

• Pursota kuorrutetta 12 ”palleroa” kellon mukaan.

• Asettele koristeet ”kuorrutepallon” päälle ja ympärille.

o Silmusalaatti tai idut

o mozzarella

o tomaatti

o minibasilika

o kalamata-oliivi

o kapris

o pinjansiemen

o yrttiöljy


Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!