Mainos
Mainos

Koko Suomi Leipoo -ohjelman kolmannen kauden neljännessä jaksossa tehtiin näyttäviä salaattikakkuja. Tässä Jaanan luomus!

Yrttiöljy

  • 0,5 dl ekstraneitsyt oliiviöljyä
  • puoli punttia tuoretta basilikaa

Yrttileipä

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 0,75 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 dl piimää
  • 1 muna
  • 1 rkl yrttiöljyä
  • vuokaspray

Kostutus

  • 1 dl maitoa
  • Tuorejuusto-jogurttitäyte
  • 300 g turkkilaista jogurttia (rasvaa 10%)
  • 600 G maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 tl valkosipulia raastettuna

Salaattitäyte

  • 150 g makeaa frisee salaattia
  • 150 g kesäkurpitsaa
  • 10 g ruohosipulia ( n.2 rkl silputtuna)
  • 2 rkl yrttiöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa

Mozzarellatäyte

  • 250 g puhvelinmaito mozzarellaa
  • 125 g pieniä mozzarellapalloja (säästä osa koristeluun)
  • n. 100 g kivellisiä kalamataoliiveja
  • 3-4 rkl kapriksia
  • mustapippuria myllystä

Tomaattitäyte

  • 50 g aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
  • 200 g kirsikkatomaattia
  • 60 g pinjansiemeniä
  • 2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
  • mustapippuria myllystä

Silmusalaatti tai itutäyte

  • n. 100 g parsakaali silmusalaattia (säästä päällimmäisiä silmuja vähän koristeluun)
  • tai sinimailasen ituja tai mung pavun ituja
  • 1 rkl sitruunan mehua

Koristeluun

  • 3-4 rkl minibasilikan lehtiä
  • 2-3 rkl kapriksia
  • loput yrttiöljystä
  • 3-6 kirsikkatomaattia, koosta riippuen
  • 40 g pinjansiemeniä
  • 6 kivellistä kalamataoliivia
  • n. 10 g silmusalaattia tai ituja
  • n. 70 pieniä mozzarellapalloja, joita jäi täytteestä

Valmistusohje

– Yrttinen soodaleipä ja kerroksittain välimerellisiä täytteitä. Eri täytteet sidotaan toisiinsa tuorejuusto-jogurttitahnan avulla, jotta kakku pysyy kasassa leikatessa. Kokoa kakku kerroksittain rengasvuokaan, kuten voileipäkakku. Päälle ja alle tulee leipä, väliin vuorokerroksin tuorejuusto-jogurttitahnaa ja täytteet. Kukin täyte muodostaa oman kerroksensa ja tuorejuusto-jogurttitahna toimii ”leipänä”. Salaattikakku on kuin vähemmän leipää sisältävä voileipäkakku, Jaana kertoo. 

Tee näin:

Yrttiöljy

• Mittaa öljy mortteliin.

• Nypi basilikasta lehdet ja lisää mortteliin. Hienonna kunnes lehdet ovat pientä silppua.

Yrttileipä

• Pingota leivinpaperi kahden halkaisijaltaan 20 cm olevan irtopohjavuuan pohjan ja reunan väliin. Käytä vuokasprayta.

• Sekoita kuivat aineet keskenään.

• Sekoita piimä, muna ja yrttiöljy keskenään.

• Lisää jauhot siivilän läpi kosteisiin aineisiin.

• Sekoita. Älä vaivaa!

• Jaa taikina vuokiin ja paista 200 asteessa 20 minuuttia.

• Anna jäähtyä. Tasoita tarvittaessa leivän pinta leipäveitsellä.

Tuorejuusto-jogurttitahna

• Sekoita tuorejuusto ja turkkilainen jogurtti tasaiseksi.

• Raasta valkosipuli joukkoon ja sekoita.

Salaattitäyte

• Silppua salaatti kulhoon.

• Suikaloi kesäkurpitsa mandoliinilla ja lisää salaattiin.

• Pilko ruohosipuli ja lisää kulhoon.

• Lisää yrttiöljy, mustapippuria ja suolaa. Sekoita.

Mozzarellatäyte

• Pilko iso mozzarella siivuiksi.

• Poista kivet kalamataoliiveistä. Pilko pieneksi.

• Valuta tarvittava määrä kapriksia. Pilko pienemmäksi.

Tomaattitäyte

• Paahda pinjansiemeniä pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada kulhoon.

• Punnitse ja pilko aurinkokuivatut tomaatit.

• Pilko kirsikkatomaatit koosta riippuen puoleksi tai neljään osaan.

• Pilko basilika suikaleiksi ja lisää tomaatteihin.

• Mausta mustapippurilla.

Silmusalaatti tai itutäyte

• Huuhtele silmut/idut ja jätä valumaan.

• Ota päällimmäisiä silmuja/ituja talteen koristelua varten.

• Sekoita loppuihin sitruunan mehua.

Kokoaminen ja koristelu

• Vuoraa säädettävä rengasvuoka leivinpaperilla. Aseta tarjoilualustalle.

• Aseta toinen leivistä rengasvuokaan. Kostuta ja sivele yrttiöljyllä.

• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa leivän päälle.

• Kumoa salaattitäyte rengasvuokaan leivän päälle. Painele tiiviiksi lusikoilla.

• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa salaattitäytteen päälle nokareiksi. Levitä nokareet lusikalla.

• Ripottele pilkotut kalamataoliivit ja kaprikset tahnan päälle.

• Asettele mozzarella siivut tiiviisti vierekkäin oliivien ja kapristen päälle. Täytä koloja pienillä mozzarellan siivuilla.

• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa mozzarellasiivujen päälle ja tasoita lusikalla.

• Kumoa tomaattitäyte tahnan päälle ja tasoita.

• Lusikoi tuorejuusto-jogurttitahnaa nokareiksi tomaattien päälle ja tasoita lusikalla.

• Kaada silmusalaatti/itusalaatti tahnan päälle, tasoita ja tiivistä.

• Lusikoi tuorejuusto-jogurttitahnaa nokareiksi silmusalaatin/itusalaatin päälle. Tasoita lusikalla.

• Sivele yrttiöljyä toisen leivän paistopuolelle. Käännä leipä kakun kanneksi öljytty puoli alaspäin. Kostuta leivän pohja.

• Jätä kylmään jähmettymään.

• Laita loppu tuorejuusto-jogurttitahnasta pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.

• Pursota kuorrutetta kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Tasoita palettiveitsellä.

• Pursota kuorrutetta 12 ”palleroa” kellon mukaan.

• Asettele koristeet ”kuorrutepallon” päälle ja ympärille.

o Silmusalaatti tai idut

o mozzarella

o tomaatti

o minibasilika

o kalamata-oliivi

o kapris

o pinjansiemen

o yrttiöljy


 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.