Salaattikakku: Iisan Paahdettu kukkakaalikakku
Koko Suomi Leipoo -ohjelman kolmannen kauden neljännessä jaksossa tehtiin näyttäviä salaattikakkuja. Tässä Iisan luomus!
Salaattipäällinen oman maun mukaan
- - n. 6-12 kpl tuoretta mansikkaa
- - oman maun mukaan kakun päälle kasa valinnaisia salaatteja. (esim. Rukolaa/ vuonankaalta/ & tuore lehtipersiljaa/ taikinasta jäänyt vihreä osa purjosipulista)
- - 12 kpl sitruunaviipaletta (halkaistu puoleen väliin ja taitettu koristeeksi)
- - n. 12 kpl keltaista kirsikkatomaattia
Jogurttipäällinen/ kastike
- n. 4dl/ 400 g turkkilaista jogurttia
- 200 g pehmeää fetaa
- 2 rkl sitruunan mehua (lisää tarvittaessa)
- 2 rkl oliiviöljyä
- ripaus suolaa & hunajaa
Taikina
- 1 kukkakaalin pää (n. 500g leikattuna pieneksi)
- 2 rkl oliiviöljyä (+ n. 1 tl kakun päälle)
- 1 purjosipulin valkoinen osa silputtuna (säästä vihreän osa silpuksi kakun päälle)
- 1 tl tuoretta tai mauste timjamia (+ extra 1 tl timjamia kakun päälle)
- n. 2 tl tuore persiljaa
- ½-1 tl kurkumaa
- n. 3,5 dl spelttijauhoja. (tai puolet täysjyväjauhoja ja puolet vaaleita jauhoja)
- 2 tl leivinjauhetta
- 130-150 g (n. 4,5-5 dl) juustoraastetta (esim. cheddar)
- 5 munaa
- 1 rkl sinappia, esim. ”wholegrain” tai dijon (+ extra 1 tl päälliseen)
- 1-2 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 dl korppujauhoja
- 3 rkl siemeniä (esim. pinjansiemeniä, auringonkukansiemeniä tai seesaminsiemeniä)
Välineet
- n. 20-24 cm kakkuvuoka. Leivinpaperia.
Valmistusohje
1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Öljyä ja vuoraa pohja leivinpaperilla kakkuvuoasta.
2. Höyrytä kukkakaaleja n. 8 minuutin ajan, joko höyrykattilassa tai siivilässä kattilan päällä.
3. Sillä aikaa, kun kukkakaali höyrystyvät, kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja ruskista hetken aikaa. Lisää yrtit ja ruskista vielä muutama minuutti. Lopuksi lisää kukkakaali ja sekoittele hetki. Jätä jäähtymään.
4. Sekoita isossa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat kevyesti ja lisää joukkoon juusto, sinappi ja mausteet. Sekoita varovasti jauhojen joukkoon. Lisää tämän jälkeen kukkakaaliseos. Käytä käsiä tai kahta nuolijaa apuna.
5. Sekoita isossa kulhossa siemenet, korppujauho, extra öljy, extra sinappi ja extra timjami.
6. Kaada kukkakaaliseos kakkuvuokaan ja lisää korppujauho-siementäyte päälle. Paista uunissa n. 45 minuuttia, kunnes kullanruskea päältä ja sivut alkavat loitontua reunoista. Mikäli haluat keskeltä pehmeämmän kakun, paista 10 minuuttia vähemmän. Jäähdytä kakku ja irrota vuosta.
7. Aseta kakku tarjoilualustalle ja koristele. Voit esimerkiksi laittaa reunoille mansikka-sydämet, sitruunaviipaleet ja kirsikkatomaatit 12 palaselle. Valitsemasi salaattikasan voit sijoittaa vaikkapa keskelle kakkua. Tarjoile feta-jugurtti kastikkeen kanssa (sekoita kastikkeen ainekset yhteen).
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta