Salaattikakku: Heljän "Syödessä nälkä kasvaa"

Eps.4.Salaattikakku.HELJÄ
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi Leipoo -ohjelman kolmannen kauden neljännessä jaksossa tehtiin näyttäviä salaattikakkuja. Tässä Heljän luomus!

Siemennäkkäri (2 peltiä) (voi riittää myös 1 pelti)

  • 4dl Polenta maissiryynejä
  • 1dl kurpitsansiemeniä
  • 1dl seesaminsiemeniä
  • 1dl pellavansiemeniä
  • 1,5dl auringonkukansiemeniä
  • 1dl öljyä
  • 5dl kuumaa vettä
  • sormisuolaa

Kakun muut aineet

  • 2 isoa tai 3 normaalia porkkanaa raasteeksi
  • koristeeksi 5 porkkanaa
  • 1 pussi makeaa frisee salaattia
  • 1 pussi tammenlehtisalaattia tai Ruustinnan salaattia
  • 3 kananmunaa
  • kurkku
  • kukkakaalia 400g
  • 8 retiisiä
  • 1/5 pala vesimelonista
  • pieni keltainen paprika
  • iso herneenversonippu
  • vähän persiljaa
  • 1,5dl voileipäpikkelsiä
  • 1,5dl majoneesia

Salaatinkastike eli vinaigrette salaatille

  • 0,25dl valkoviinietikka
  • 0,25dl sitruunamehua
  • 1dl oliiviöljyä
  • merisuolaa (maun mukaan)
  • mustapippuria (maun mukaan)

Valmistusohje

  1. Laita kiertoilmauuni päälle 150 asteeseen.
  2. Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä seos pellille leivinpaperin avulla painellen. Jaa pelti veitsen avulla 16 suorakaiteen muotoiseen palaan. Ripottele päälle sormisuolaa. Voit jakaa ohjeen kahtia ja tehdä molempien peltien seokset erikseen.
  3. Laita uuniin 45min – 1h uunista riippuen. Vaihtele välillä peltien paikkaa. Toinen ylös ja toinen alas.
  4. Kun näkkärit ovat uunissa, valmista salaattikakun muut aineet.

5.    Laita kananmunat kiehumaan.

6.    Raasta porkkanat. Tee pikkelsi-majoneesi –sekoitus ja lisää porkkanaraaste joukkoon.

7.    Huuhtele ja kuivaa salaatit.

8.    Tee retiisistä kukat halkaisemalla ne juuresveitsellä sahalaitaisesti auki. Yhdestä retiisistä tulee kaksi kukkaa.

9.    Leikkaa kukkakaalista varret pois ja pilko sopiviksi paloiksi.

10. Silpu paprika pieniksi kuutioiksi.

11. Leikkaa kurkusta juustohöylällä siivuja lehdiksi. Pilko sen jälkeen kurkku siivuiksi ja tee muotin avulla pieniä kukkia.

12. Valmista vinaigrette. Laita kulhoon 0,25dl valkoviinietikkaa ja 0,25dl sitruunamehua sekä 1dl oliiviöljyä. Vispaa vispilällä aineet sekaisin ja lisää suola sekä mustapippuri. Maista! Lisää aineita vielä, jos maku ei miellytä. Maistamiseen voit ottaa avuksi salaatinlehden, joten maku tulee paremmin esille.

Etikka ja öljy eivät sekoitu täydellisesti yhteen, mutta sitä voi sekoittaa aina uudelleen.

13. Kun näkkärit ovat valmiita, ota ne uunista ja anna hetken jäähtyä.

14. Ota reunallinen tarjoilulautanen, joka on halkaisijaltaan vähintään 28cm. Asenna   pyöreä reunavuoka kokoon 24cm ja laita se lautasen päälle.

15. Kerrokset:

pohja: murusta 9 palaa näkkäriä pohjaksi

toinen: asettele friseesalaatti kauniisti

kolmas: porkkanaseos ja reunoille kukkakaalia kauniisti aseteltuna

neljäs: murusta 9 palaa näkkäriä

viides: tammenlehtisalaattia tai Ruustinnan salaattia kauniisti aseteltuna

kuudes: vinaigrettea oman maun mukaan tiputellen salaattien päälle

koristelu: Teroita porkkanateroittimen avulla porkkanoita ja muotoile ne kukiksi ja asettele kakun reunoille ympäri kakkua.

 Halkaise kananmunat pitkittäin ja leikkaa niistä lohkoja terävällä veitsellä. Asettele munalohkot porkkanoiden viereen.

 Kurkusta juustohöylällä höylätyt siivut asetellaan lehdiksi haluamallasi tavalla.

 Muotoile kakun keskelle kurkusta otetut kukat ja paprikasilppu.

 Laita persiljaa sellaiseen kohtaan, joka miellyttää silmääsi.

 Ota kovertimella vesimelonista palloja ja laita koristeeksi.

 Kakun alareunaan ympärille herneenversoja kauniisti sekä sinne tänne 12 retiisistä tehtyä kukkaa.


Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.