Rommibaba, kuningatarliemi ja rahkajäätelö

11.12. MTV3 Huomenta Suomen oma lihamies Akseli Herlevi sai tänään vieraakseen helsinkiläisen huippuravintola Murun keittiömestarin Timo Linnamäen ja lihan sijaan keittiössä kokattiin tänään eksoottisen nimen omaavaa jälkiruokaa eli herkullisia rommibaboja lisukkeineen. Resepti on suoraan ravintola Murun uudesta keittokirjasta, jonka tuotto käytetään näkövammaisen opaskoiran hankintaan ja koulutukseen.

Babataikina

  • 350 g vehnäjauhoja
  • 15 g hiivaa
  • 1 dl maitoa
  • 3,5 rkl (n. 40 g) sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • 4 kananmunaa
  • 150 g voita
  • 50 g rommirusinoita (ks. ohje alla)

Kostutusliemi

  • 8 cl tummaa rommia
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2,5 dl vettä
  • 150 g sokeria
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 1 kanelitanko
  • neilikka

Kuningatarliemi

  • 3 dl vettä
  • 2,5 – 3.5 dl sokeria
  • 1 kg vadelmia
  • 1 kg mustikoita
  • (sokeria)

Valmistusohje

Babojen valmistus:

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon yleiskoneen kulhossa. Lisää seokseen sokeri, suola, sitruunankuori ja kananmunat. Alusta jauhot seokseen ja vaivaa keskinopeudella noin 10 minuuttia.

Lisää lopuksi taikinaan pehmeä voi ja rommirusinat. Annan taikinan kohota noin 10 minuuttia.

Laita taikina pursotinpussiin ja pursota se savariinimuotteihin, myös vaikkapa espressokupit käyvät hyvin. Anna taikinan kohota vielä noin 15 minuuttia. Paista leivoksia 210-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Rommirusinoiden valmistus:

Liota rusinoita rommissa vuorokaudesta kahteen. Babataikinaan tarvitset 60 grammaa rusinoita ja 0,4 dl rommia, mutta halutessasi voit tehdä rommirusinoita enemmän kerralla. Käytä niitä leivonnassa tai tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön lisukkeena

Kuningatarliemen valmistus:

Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää kattilaan marjat ja sekoita vispilällä voimakkaasti. Kiehauta seos, peitä kattila kelmulla ja anna liemen tekeytyä huoneenlämmössä kolmesta neljään tuntia.

Siivilöi liemi, anna myös mäskin valua kuivaksi. Tarkistan liemen makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.

Kostutusliemen valmistus ja esillelaitto:

Kiehauta kostutusliemen ainekset kattilassa. Kostuta babat ennen tarjoilua lämpimällä kostutusliemellä. Kaada kuningatarlientä syvien lautasten pohjalle, asettele babat päälle ja viimeistele esim. vaniljajäätelön kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!