Rommi-luumupiirakka
Voit tehdä saman piirakan kahteen erilaiseen pohjaan. Käytä joko uutta Pyöreää Piirakkataikinaa, joka on valmiiksi oikean muotoinen ja valmiiksi voideltu. Toinen vaihtoehto on valmis pakaste Pullataikina, joka myydään levyinä kilon paketissa.
Pohja
- Noin 25–30 cm:n piirakkavuoka
- 1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, makea (380 g) TAI
- ½ pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (4 kpl levyjä, 500 g)
Täyte
- 1 dl maitorahkaa
- 1 dl vaniljakastiketta
- 1 dl smetanaa
- 1 muna
- ½-1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 6-8 tuoretta luumua lohkoina
- 2-3 rkl rommia tai hieman rommiesanssia
- 75 g mantelilastuja (1 pss)
Valmistusohje
Anna luumulohkojen maustua rommissa ainakin pohjan valmistelun ajan.
Piirakkataikinapohja: Levitä sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Pullataikinapohja: Sulata pullataikina levyt erillään. Nipistä sulaneet taikinalevyt reunoistaan yhteen niin, että saat sopivan pohjan piirakkavuokaan.
Tee piirakkaan pienet reunat venyttämällä taikinaa vuoan reunoille. Anna pullapohjan kohota paksuudeltaan kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esim. 40-asteisessa uunissa tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.
TÄYTE: Levitä piirakkapohjalle valutetut rommiluumulohkot renkaan muotoon. Sekoita rahkaan vaniljakastike, smetana, muna ja sokerit sekä luumuista valutettu rommi. Kaada se luumujen päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia kauniin väriseksi.
Piirakkataikinapohja paistetaan alimmalla tasolla ja pullataikinapohjainen piirakka paistetaan uunin keskitasolla. Myös piirakkavuoan materiaali ja koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi ja paksupohjaisempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.
Vinkki: Voit käyttää tuoreiden luumujen tilalla omenoita tai kuivattuja pehmeitä luumuja.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa