Ranskalainen omenapiirakka
Klassiseen ranskalaiseen omenapaistokseen kuuluu sakea, hyvin maustettu omenakastike, joka on levitetty valmiiksi paistettuun murotaikinakuoreen. Sen päälle ladotaan limittäin ympyröiksi ohuita omenaviipaleita. Paistamisen jälkeen piirakka sivellään aprikoosihillolla.
Raaka-aineet
- 200 g valmista murotaikinaa
- 8 dl omena viipaleita
- 1 dl aprikoosihilloa
- 0,5 dl calvadosta, rommia tai 2 tl aitoa vaniljasokeria
- 1,5 dl sokeria
- 3 rkl voita
- 1 tl kanelia tai 1 sitruunan tai appelsiinin raastettu kuori
- 7 dl omenoita viipaleina
- 1 tl sitruunamehua
- 2 rkl sokeria
- Katso video!
Valmistusohje
Kaaviloi voitaikina 0,5 sentin paksuksi levyksi. Vuoraa 25 sentin halkaisiltaan oleva irtopohjavuoka murotaikinalla niin, että reunaa jää noin 5 senttiä tilaa. Tasoita reuna ja laita murotaikinapohjan päälle leivinpaperi.
Täytä vuoka kuivilla herneillä. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kaada herneet pois ja poista leivinpaperi. Herneitä voit käyttää samaan tarkoitukseen useamman kerran. Ruoanvalmistukseen ne eivät enää sovellu.
Laita omenat kattilaan ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä pehmeiksi noin 20 minuuttia. Sekoita välillä. Sekoita omenoiden sekaan aprikoosihillo, calvados tai rommi tai vaniljasokeri, sokeri, voi, kaneli tai sitruunan tai appelsiinin kuori. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes hillo on kiinteää ja sakeaa (pysyy kekona lusikassa)
Sekoita omenaviipaleiden joukkoon sitruunamehu ja sokeri. Levitä omenahillo murotaikinakuoreen. Peitä se sievällä omenaviipale kerroksella, jossa viipaleet on tiiviissä limittäin keskustasta alkavina keskipakoisina kiekuroina.
Kypsennä paistosta 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes omenaviipaleet ovat pehmenneet ja ruskistuneet. Sivele kypsän tortun päälle 1 desi aprikoosihilloa. Tarjoa lämpimänä kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vanilja jäätelön kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka