Puolukka-kinuskijuustokakku – suussa sulava juustokakku porkkanakakkupohjalla 1:23

Puolukka-kinuskijuustokakku – suussa sulava juustokakku porkkanakakkupohjalla

Puolukka-kinuskijuustokakku on ihana syyskakku, joka sopii myös vaikka joulupöydän kakuksi. Kakun leipoi Koko Suomi leipoo -voittaja Amanda Alilonttinen.

Ainekset

    Pohja

    • 1 dl fariinisokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1 dl rypsiöljyä
    • 1 kpl kananmunaa
    • 1,75 dl gluteenitonta jauhoseosta
    • 0,5 tl leivinjauhetta
    • 0,5 tl ruokasoodaa
    • 0,5 tl kanelia
    • 0,25 tl inkivääriä
    • suolaa ripaus
    • 125 g porkkanaraastetta
    • 0,75 dl hasselpähkinärouhetta

    Kanelikinuski

    • 2 dl fariinisokeria
    • 2 dl kuohukermaa
    • 0,5 tl kanelia
    • 2 kpl liivatelehteä

    Puolukkatäyte

    • 6 dl puolukoita (tuore tai
    • pakaste)
    • 3 dl vispikermaa
    • 150 g maitorahkaa
    • 300 g maustamatonta
    • tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
    • 1,5 dl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 7 kpl liivatelehteä
    • 3 rkl vettä

    Koristeluun

    • 1,5 dl vispikermaa
    • 1 rkl tomusokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 0,5 dl puolukoita
    • puolukanvarpuja

    Valmistusohje

    Puolukka-kinuskijuustokakku valmistuu näin:

    Esivalmistelut:

    Laita uuni lämpenemään tasalämmölle 175 asteeseen tai kiertoilmalle 160 asteeseen. Vuoraa 20-22cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.

    Pohja:

    Sekoita keskenään fariinisokeri, vaniljasokeri, öljy sekä kananmuna vispilällä. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne kolmessa osassa siivilän läpi öljyseoksen joukkoon. Kääntele tasaiseksi nuolijalla.

    Kuori ja raasta porkkanat. Lisää porkkanaraaste ja hasselpähkinärouhe taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 12-15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kypsyyden voit varmistaa puutikulla. Porkkanakakkupohja saa jäädä meheväksi. Jäähdytä pohja ennen täytteiden tekemistä.

    Kanelikinuski:

    Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan fariinisokeri, kaneli sekä kuohukerma. Sekoita kinuskia, kunnes se alkaa kiehua. Anna kiehua hiljalleen 5-6 minuuttia, kunnes kinuski alkaa hieman paksuuntua. Nosta kattila liedeltä ja purista liivatteista ylimääräinen vesi. Lisää liivatteet kinuskiin ja sekoita tasaiseksi. Jätä sivuun jäähtymään. Voit sekoitella kinuskia välillä, jotta se jäähtyy nopeammin huoneen lämpöiseksi. Vinkki: Voit myös laittaa kinuskikattilan kylmään vesihauteeseen, niin se jäähtyy nopeammin.

    Puolukkatäyte:

    Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Survo puolukat sauvasekoittimella. Notkista tuorejuusto, lisää sekaan sokerit, rahka sekä puolukkasurvos. Kuumenna vesi ja lisää sekaan puristetut liivatteet. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-puolukka -seokseen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon vielä kermavaahto ja nostele nuolijalla tasaiseksi.

    Kakun kasaaminen:

    Nosta jäähtynyt porkkanakakkupohja leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle tai kiristä pohja rengasvuokaan tasaisesti. Voit painella pohjaa hieman, jotta se ulottuu vuoan reunoihin saakka. Laita vuoan reunoihin reunakalvoa tai leivinpaperia, jotta saat kakun irtoamaan hyvin vuoasta. Kaada kanelikinuskia, sekä puolukkatäytettä vuorotellen vuokaan pohjan päälle. Aloita kinuskista ja lopeta puolukkatäytteeseen.

    Kerroksia tulee yhteensä kolme. Tasoita kakun pinta ja kopauta vuokaa pöytää vasten pari kertaa, jotta ilmakuplat häviävät. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin yön yli, vähintään kahdeksaksi tunniksi.

    Koristelu:

    Vaahdota vispikerma ja mausta se tomu- sekä vaniljasokerilla. Pursota kakun pintaan kermavaahtoa, koristele puolukoilla ja puolukan varvuilla.


    Parhaat ruokaohjelmat