28.4.2014. Viikon kokki, ravintola Juuren Ilja Björs opastaa, miten tehdään herkullista possumakkaraa.
Makkara
- 1 1/2 kg porsaan jauhelihaa
- 200 g silavaa
- 300 g sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 1/2 ruukkua persiljaa
- 1/2 ruukkua oreganoa
- 1/2 ruukkua timjamia
- 4 dl omenamehua
- 4 dl valkoviiniä
- 1/2 tl korianterinsiemeniä
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- 8 mustapippuria
- 4 valkopippuria
- 4 maustepippuria
- 1/2 tähtianista
- 1 rkl suolaa
- öljyä kuullottamiseen
- porsaansuolia
Janssonin perunasalaatti
- 500 g perunaa
- 100 g ranskankermaa
- 4 anjovisfileetä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1/2 tl jauhettua maustepippuria
- 2 dl perusmajoneesia
- 1 ruukku ruohosipulia
- suolaa
- vettä
Majoneesi
- 1 keltuainen
- 1 tl Dijon sinappia
- 1 tl suomalaista perussinappia
- hyppysellinen suolaa
- korkillinen punaviinietikka
- 2,5 dl rypsiöljyä
Valmistusohje
Makkara:
Laita porsaan suolet likoamaan kylmään veteen.Kuori ja silppua sipulit sekä hienonna yrtit. Laita kevyesti öljyttyyn kattilaan ja kuullota. Lisää nesteet, kiehauta ja hauduta noin 10 minuuttia, kunnes nestemäärä on hautunut puoleen. Aja seos sileäksi sauva- tai tehosekoittimella ja jäähdytä. Paahda korianterin- ja fenkolinsiemeniä, pippureita sekä tähtianista kuivalla pannulla muutaman minuutti. Jauha mausteet morttelissa hienoksi. Kuutioi silava. Laita jauheliha kulhoon ja sekoita siihen suola. Yhdistä loput ainekset kulhossa ja sekoita. Laita tunniksi kylmään maustumaan. Valmista makkarat. Paista pannulla tai uunissa kypsiksi ja tarjoile perunasalaatin kera.
Majoneesi:
Yhdistä ja sekoita öljyä lukuun ottamatta ainekset kulhossa. Lisää öljy ohuena nauhana seokseen samaan aikaan voimakkaasti vatkaten. Voit käyttää vispilää tai tehosekoitinta. Ohjeesta tulee valmista majoneesia noin 3 dl ja se säilyy kylmässä muutaman päivän.
Janssonin perunasalaatti:
Harjaa ja pese perunat ja leikkaa lohkoiksi. Keitä perunat kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä ja jäähdytä. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi sekä hienonna anjovikset ja laita kulhoon. Lisää ranskankerma ja maustepippuri ja aja seos sauva- tai tehosekoittimella sileäksi. Yhdistä majoneesi seokseen ja lisää perunat ja sekoita. Silppua ruohosipuli ja sekoita Janssonin perunoihin. Anna maustua tunnin kylmässä ja tarjoile makkaran lisukkeena.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta