Pirikanaa Hans Välimäen tapaan eli piri-piri -broileria
Piri-piri -marinoitu broileri on tulinen ruokalaji, jonka juuret ovat peräisin Portugalista ja Afrikasta. Ruokalaji sai alkunsa, kun portugalilaiset toivat chilipaprikat mukanaan Mosambikiin ja Angolaan. Swahilin sana "piri-piri" tarkoittaakin chiliä. Hans Välimäki vinkkaa oman pirikanareseptinsä. Välimäen pirikana valmistuu kokonaisesta broilerista, mutta voit tehdä marinadin myös vaikka broilerin rintafileille.
Ainekset
- 1 (pakaste)broileri, n. 1,2-1,4 kg
Piri-piri -marinadi
- Suolaa
- Mustapippuria
- 4-5 punaista chiliä
- ½-1 dl punaviini- tai sherryetikkaa
- 2-3 kuivattua chiliä
- 4-6 valkosipulinkynttä kuorittuna
- 2-3 tl savustettua paprikaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua timjamia
- 2-3 tl tummaa sokeria
- 1-2 sitruunan mehu
Lisäksi
- korianteria
- sitruunaa
Valmistusohje
Hans Välimäen pirikana valmistuu näin:
- Kuumenna etikka kattilassa ja lisää kuivattu chili. Ota sivuun ja kun chili on pehmennyt, niin lisää chili-etikka ja loput marinadiainekset tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa hieman öljyä ja vettä.
- Hiero marinadi broilerin pintaan ja anna maustua yön yli. Voit (ja kannattaa) leikata broilerin jo ennen marinointia kahtia pituussuunnassa. Näin saat enemmän "makupinta-alaa".
- Aseta palat lihapuoli ylöspäin uunivuokaan, hiero marinadia palojen pintaan ja kypsennä uunissa 180-asteessa grillivastuksen alla noin 35-45 minuuttia, kunnes broilerin ponta on saavuttanut kauniin, tummanruskean värin. Voitele paistonesteellä ja mahdollisella jäljelle jääneellä marinadilla.
- Leikkaa paloiksi, viimeistele tuoreella korianterilla, paistonesteillä, suolalla ja pippurilla sekä tuoreella sitruunalla. Tarjoile esimerkiksi keitetyn broccolinin, paistinperunoiden ja hyvän salaatin kera.
Huom! Piri piri -broilerin voi myös grillata, mutta silloin broileri kannattaa esikeittää suolavedessä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan