Piri-piri -marinoitu broileri on tulinen ruokalaji, jonka juuret ovat peräisin Portugalista ja Afrikasta. Ruokalaji sai alkunsa, kun portugalilaiset toivat chilipaprikat mukanaan Mosambikiin ja Angolaan. Swahilin sana "piri-piri" tarkoittaakin chiliä. Hans Välimäki vinkkaa oman pirikanareseptinsä. Välimäen pirikana valmistuu kokonaisesta broilerista, mutta voit tehdä marinadin myös vaikka broilerin rintafileille.
Ainekset
- 1 (pakaste)broileri, n. 1,2-1,4 kg
Piri-piri -marinadi
- Suolaa
- Mustapippuria
- 4-5 punaista chiliä
- ½-1 dl punaviini- tai sherryetikkaa
- 2-3 kuivattua chiliä
- 4-6 valkosipulinkynttä kuorittuna
- 2-3 tl savustettua paprikaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua timjamia
- 2-3 tl tummaa sokeria
- 1-2 sitruunan mehu
Lisäksi
- korianteria
- sitruunaa
Valmistusohje
Hans Välimäen pirikana valmistuu näin:
- Kuumenna etikka kattilassa ja lisää kuivattu chili. Ota sivuun ja kun chili on pehmennyt, niin lisää chili-etikka ja loput marinadiainekset tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa hieman öljyä ja vettä.
- Hiero marinadi broilerin pintaan ja anna maustua yön yli. Voit (ja kannattaa) leikata broilerin jo ennen marinointia kahtia pituussuunnassa. Näin saat enemmän "makupinta-alaa".
- Aseta palat lihapuoli ylöspäin uunivuokaan, hiero marinadia palojen pintaan ja kypsennä uunissa 180-asteessa grillivastuksen alla noin 35-45 minuuttia, kunnes broilerin ponta on saavuttanut kauniin, tummanruskean värin. Voitele paistonesteellä ja mahdollisella jäljelle jääneellä marinadilla.
- Leikkaa paloiksi, viimeistele tuoreella korianterilla, paistonesteillä, suolalla ja pippurilla sekä tuoreella sitruunalla. Tarjoile esimerkiksi keitetyn broccolinin, paistinperunoiden ja hyvän salaatin kera.
Huom! Piri piri -broilerin voi myös grillata, mutta silloin broileri kannattaa esikeittää suolavedessä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.