Pirikanaa Hans Välimäen tapaan eli piri-piri -broileria
![Copyright: Hans Välimäki. pirikana piri piri kanaa Hans Välimäki](https://im.mtvuutiset.fi/image/7784894/landscape16_9/1600/900/6ceb4f2238f51cdd50f48177b553cdb/EL/pirikana-piri-piri-kanaa-hans-valimaki.jpg)
Piri-piri -marinoitu broileri on tulinen ruokalaji, jonka juuret ovat peräisin Portugalista ja Afrikasta. Ruokalaji sai alkunsa, kun portugalilaiset toivat chilipaprikat mukanaan Mosambikiin ja Angolaan. Swahilin sana "piri-piri" tarkoittaakin chiliä. Hans Välimäki vinkkaa oman pirikanareseptinsä. Välimäen pirikana valmistuu kokonaisesta broilerista, mutta voit tehdä marinadin myös vaikka broilerin rintafileille.
Ainekset
- 1 (pakaste)broileri, n. 1,2-1,4 kg
Piri-piri -marinadi
- Suolaa
- Mustapippuria
- 4-5 punaista chiliä
- ½-1 dl punaviini- tai sherryetikkaa
- 2-3 kuivattua chiliä
- 4-6 valkosipulinkynttä kuorittuna
- 2-3 tl savustettua paprikaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua timjamia
- 2-3 tl tummaa sokeria
- 1-2 sitruunan mehu
Lisäksi
- korianteria
- sitruunaa
Valmistusohje
Hans Välimäen pirikana valmistuu näin:
- Kuumenna etikka kattilassa ja lisää kuivattu chili. Ota sivuun ja kun chili on pehmennyt, niin lisää chili-etikka ja loput marinadiainekset tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa hieman öljyä ja vettä.
- Hiero marinadi broilerin pintaan ja anna maustua yön yli. Voit (ja kannattaa) leikata broilerin jo ennen marinointia kahtia pituussuunnassa. Näin saat enemmän "makupinta-alaa".
- Aseta palat lihapuoli ylöspäin uunivuokaan, hiero marinadia palojen pintaan ja kypsennä uunissa 180-asteessa grillivastuksen alla noin 35-45 minuuttia, kunnes broilerin ponta on saavuttanut kauniin, tummanruskean värin. Voitele paistonesteellä ja mahdollisella jäljelle jääneellä marinadilla.
- Leikkaa paloiksi, viimeistele tuoreella korianterilla, paistonesteillä, suolalla ja pippurilla sekä tuoreella sitruunalla. Tarjoile esimerkiksi keitetyn broccolinin, paistinperunoiden ja hyvän salaatin kera.
Huom! Piri piri -broilerin voi myös grillata, mutta silloin broileri kannattaa esikeittää suolavedessä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka