Piparkakulla maustettu nauriskeitto, inkiväärismetana ja jouluinen snapsi
Ainekset
- 4 reilun kokoista naurista
- 1 sipuli
- 2 suurta perunaa
- n. 6-8 dl kasvislientä
- pala tuoretta inkivääriä
- 2 dl ruokakermaa
- suolaa
- 5 neilikkaa
- 1 laakerinlehti
- valkopippuria
- 2 piparkakkua
- nokare voita
Inkiväärismetana
- 1 pieni purkki smetanaa
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- puolikkaan sitruunan mehu
Jouluinen snapsi
- 1 dl aniksen siemeniä
- 2 rkl mustapippureita
- 2 appelsiinia
- litra vodkaa tai muuta maustamatonta viinaa
- kaksi puhdasta lasipulloa (0,75 l)
Valmistusohje
Kuori ja pilko karkeasti nauriit, sipuli ja perunat. Kuori ja hienonna inkivääri. Kuullota kasviksia ja inkivääriä voissa kattilassa. Lisää kasvisliemi ja hauduta noin 20 minuuttia. Lisää harsopussiin sidotut neilikat, laakerinlehti sekä muutama valkopippuri. Lisää myös kerma, hauduta toiset 20 minuuttia.
Poista maustepussi, kaada liiat liemet pois toiseen kattilaan ja soseuta keitto. Raasta piparkakkua keittoon mausteeksi esimerkiksi siivilän läpi. Ohenna keittoa tarvittaessa liemellä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Sekoita smetanan ainekset keskenään ja vatkaa hetki kunnes seos on hieman paksumpaa. Koristele nauriskeitto inkivääri-smetanalla.
Raasta appelsiinistä kuori. Laita kuoret ja mausteet pulloihin. Kaada viina päälle ja anna maustua kylmässä vähintään viikko. Tarjoile jääkylmänä vaikka mätitoastien tai blinien kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka