Mainos
Mainos

Jouluna koko perhe viettää paljon aikaa yhdessä, ja lapsetkin voi ottaa mukaan keittiöpuuhiin. Esimerkiksi piparkakkutalon rakentaminen yhdessä äidin tai isän kanssa on perheen pienimmille jännittävää puuhaa.

Näitä tarvitset

 • 2 pkt Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa 500 g TAI
 • 2 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa 500 g TAI
 • 1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa 1 kg

Sokerikuorrutus

 • noin 3 dl tomusokeria (n. 200 g)
 • 1 kananmunan valkuainen
 • (noin 6 tippaa sitruunamehua)
 • tai 1-2 tuubia sokerikuorrutetta

Koristeluun

 • ranskanpastilleja tms. karkkeja
 • pikkupipareita jne.
 • tomusokeria

Kiinnitys

 • noin 1 dl sokeria

Valmistusohje

– Olen tehnyt omien lasteni kanssa joka joulu piparkakkutalon. Sitä on mukava rakentaa yhdessä ja päästää luovuus esiin. Lapseni alkavat olla jo siinä iässä, että tänä vuonna taitaa tulla ensimmäinen joulu noin 18 vuoteen, kun emme tee taloa yhdessä, kotitalousopettaja Arja Savela kertoo.

Piparkakkutalon kaavoja ei tarvitse ryhtyä piirtämään itse, vaan kaavat, kuvat ja ohjeet löytyvät

Piparitalo syntyy kätevästi valmiista laktoosittomasta Myllyn Paras Piparitaikinasta tai perinteisestä voilla leivotusta Myllyn Paras Piparkakkutaikinasta. Valmiista taikinasta leivottu koottu piparitalo pysyy itse tehtyä paremmin ”kuosissaan”.

– Itse tehdyn taikinan koostumus voi hiukan vaihdella. Taikinassa voi esimerkiksi olla liikaa soodaa. Silloin taikina turpoaa liikaa niin, että talon ikkunat ja oviaukot menevät umpeen, ja seinien mitat muuttuvat.

Kotitalousopettaja Arja Savela

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levyt leivinpaperin päällä ohuemmiksi n. 3 - 4 mm paksuisiksi levyiksi. Älä kauli piparitalon osia liian ohuiksi!

Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöden irti taikinasta, ota pienet osat (savupiipun osat, ikkunaluukut ja ovi) erikseen omalle pellille. Voit myös tehdä lisäksi omilla muoteilla piparkakkutonttuja, puita, eläimiä jne. koristelua varten. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päälle talolle aluslevy (n. 20 x 30 cm).

Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5-8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile että ne eivät pääse palamaan. Isommat osat esim. aluslevy vaativat pidemmän paistoajan. Anna osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ja kokoamista, mieluiten seuraavaan päivään.

Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla kananmunanvalkuainen tomusokeriin hyvin. Seokseen voi lopuksi lisätä sitruunamehua, se kovettaa kuorrutusta. Kananmunattoman kuorrutteen saat käyttämällä pelkästään sitruunamehua (2 - 3 rkl/3 dl tomusokeria). Sokerikuorrutus tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Kaupasta saa myös valmista sokerikuorrutetta.

Koristele piparkakkutalon osat pursottamalla niille ohuena nauhana sokerikuorrutteetta. Voit painella kuorrutteeseen kiinni karkkeja tai pikkupipareita. Tee se heti, sillä kuorrute kovettuu nopeasti. Koristele myös piparkakkutontut, puut ja eläimet.

Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa!

Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa ja alustaan. Mikäli sokeri kovettuu, kuumenna sitä hetki uudelleen. Kiinnitä viimeiseksi tontut, puut ja eläimet alustaan.

Koristele piha ja sihtaa halutessasi lopuksi tomusokeria lumeksi talon päälle.

Käytä koristelussa reilusti mielikuvitusta!

VINKKI: Halutessasi voit myös kasata piparkakkutalon ennen koristelua. Kokoaminen on näin helpompaa, mutta koristeilla on riski valua.

Resepti Arja Savela, Myllyn Paras Oy

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.