Piparkakkutaikina
Tästä taikinasta voit valmistaa piparkakkutalon tai pieniä piparkakkuja! Piparkakkutaikina kannattaa valmistaa jo päivää ennen leipomista.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Noin 50 piparkakkua
- 3½ dl siirappia
- 2 1/4 dl sokeria
- 300 g voita
- 850 g vehnäjauhoja
- 3 munaa
- 1-2 rkl kanelia
- 1-2 rkl neilikkaa
- 1-2 rkl inkivääriä
- 5 g ruokasoodaa
- 6 dl tomusokeria
- 1 dl munanvalkuaisia
- 1 rkl sitruunamehua
Valmistusohje
1. Kiehauta sokeri ja siirappi. Siirrä kattila levyltä, lisää paloiteltu voi ja anna sulaa. Jäähdytä.
2. Sekoita joukkoon munat, kaneli, neilikka ja inkivääri. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja ruokasooda ja lisää taikinaan vähän kerrallaan. Anna taikinan vetäytyä viileässä, mielellään seuraavaan päivään.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen Kauli taikina leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota muotilla piparkakkuja tai leikkaa piparkakkutalon osat taikinapyörällä. Levitä kylmille uunipelleille ja paista piparkakkuja uunin keskitasossa noin 5 minuuttia. Jäähdytä huolella. Vinkki: Jos nostat kuumat pellit parvekkeelle tai pihalle, ne ehtivät jäähtyä ennen seuraavaa paistoerää.
4. Kuorrutus: Sekoita tomusokeri, munanvalkuaiset ja sitruunamehu sähkövatkaimella. Vatkaa,, kunnes kuorrutus on lumivalkoista ja kiinteää. Pursota kuorrutusta piparkakkujen päälle kertakäyttöpursottimella. Voit myös valmistaa pursottimen voipaperista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje