Piparkakku-kranssi
Joulun kaunein piparkakuista tehty lahja on piparkakkukranssi. Frozen -teemainen kranssi ihastuttaa niin pieniä kuin suuria joulufaneja. Testaa Annin uunissa -ohjelman reseptiä.
Piparkakkutaikina
- 1 dl Dansukker Tummaa siirappia
- 1 dl Dansukker Taloussokeria
- 125 g voita
- 1 tl Sallisen kanelia
- 1 tl Sallisen inkivääriä
- 1 tl Sallisen neilikkaa
- 1 tl Sallisen jauhettua kardemummaa
- 1 kananmuna
- 1 tl Sallisen ruokasooda
- noin 5 dl vehnäjauhoja
Pikeeri
- 1 kananmunan valkuainen (L-koko)
- noin 3 dl Dansukker Tomusokeria
- 1 tl sitruunamehua
Koristeet
- Sallisen pehmeitä sokerihelmiä ja muita koristeita
- Syötäviä lumihiutalekoristeita
Valmistusohje
Piparkakkutaikina:
1. Mittaa siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilaan ja kiehauta.
2. Siirrä seos kattilasta kulhoon ja jäähdytä kunnolla.
3. Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna ja lopuksi sooda-jauhoseos.
4. Sekoita kunnolla ja kääri taikina kelmuun.
5. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään jääkaapissa.
6. Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.
7. Ota taikinalevystä pipareita pellille.
8. Paista piparkakkuja 200 asteessa noin 5-8 minuuttia.
Pikeeri:
1. Vatkaa valkuaista hetki sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa ja lisää sitruunamehu.
2. Lisää tomusokeria vähitellen ja koko ajan vatkaten, kunnes pikeeri on kuohkeaa ja tarpeeksi paksua. (tähän menee noin 3 minuuttia)
3. Värjää pikeeri halutessasi elintarvikeväreillä.
Kranssin teko-ohjeet
1. Valmista ensin kranssiin tulevat piparkakut ja koristele ne. Anna koristeiden kuivua kunnolla.
2. Tee kranssi-pohja. Yhdestä 500 g piparkakkutaikinasta tulee noin 3 halkaisijaltaan 20 cm kranssia. Käytä muottina esimerkiksi kulhoa ja kuppia.
3. Kaulitse taikinasta levy hyvin jauhotetulla alustalla. Paina taikinasta kulholla (20 cm) iso ympyrä.
4. Paina myös kranssin sisälle ympyrä kupilla, jolloin jäljelle jää rengas.
5. Paista renkaat yksitellen uunissa (200 astetta 8-10 minuuttia).
6. Jäähdytä kranssit, valmista pikeeri.
7. Liimaa piparit kranssipohjaan pikeerillä yksi kerrallaan. Pursota pikeeriä kranssipohjaan ja paina piparkakku kiinni siihen.
8. Liimaa myös koristeita kranssiin pikeerillä. Jätä kranssi kuivumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
9. Voit solmia kranssiin myös silkkinauhan ripustamista varten.
10. Pakkaa kranssit sellofaaniin ja anna lahjaksi!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Pika bébét
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan