Piparitalo
Tee jouluinen piparitalo ajoissa. Ihanan syötävä talo säilyy pitkään ja koristaa kotia monta päivää ennen herkuttelua. Koristele kakku värikkäillä karkeilla, niin saat iloa myös silmälle.
Piparkakkutaikina
- 250 g voita
- 2 dl fariinisokeria
- 1 dl siirappia
- 2 rkl jauhettua kanelia
- 2 rkl jauhettua neilikkaa
- 2 rkl jauhettua inkivääriä
- 1 rkl jauhettua maustepippuria
- 2 kananmunaa
- 3 tl leivontasoodaa
- noin 8 dl vehnäjauhoja
Piparitalo
- piparkakkutaikinaa
- ranskalaisia pastilleja
- amerikan pastilleja
- hedelmäaakkosia
- salmiakkiaakkosia
- tomusokeria
- sokeria
Valmistusohje
Sulata voi ja sekoita sinne fariinisokeri, siirappi ja mausteet. Nosta sivuun hellalta ja anna jäähtyä hetki. Lisää kananmunat joukkoon koko ajan vatkaten.
Sekoita leivontasooda vehnäjauhojen joukkoon ja kaada ne vähitellen voi-mausteseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja pakkaa muovipussiin maustumaan yön yli.
Kauli piparkakkutaikina tasaiseksi levyksi ja leikkaa siitä valmiin talomuotin tai kaavojen avulla talon osat ja muutama pipariukko, -akka ja -possu. Kauli ylijäänyt taikina suureksi levyksi, josta tulee alusta valmiille talolle.
Paista pipariosat kypsiksi ja anna jäähtyä. Sulata reilusti sokeria pannulla ja kasta liimattava pinta siihen. Kiinnitä heti toiseen palaan ja anna jähmettyä.
Kun talo on koottu, koristele se makeisilla. Kiinnitä ne tomusokerin ja veden seoksella. Pölytä talo lopuksi tomusokerilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti