Piirakka mustajuurella ja ohraryyneillä

Oikein maukkaan piirakkataikinan salaisuus on antaa sen levätä kylmässä ja sitten taitella ja kaulita, hieman kuten viinereiden kanssa. Silloin taikina saa oikean, ”lehtimäisen” koostumuksen.

Ainekset

  • Kahdeksalle

Yhteen isoon piirakkaan

  • 7+1/2 dl sihdattuja spelttijauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 300 g voita
  • 1 kananmuna
  • 1 tl etikkaa
  • 1 dl vettä

Täyte

  • 3 keitettyä mustajuurta
  • 2 dl keitettyjä ohraryynejä
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Penslaukseen

  • 1 vatkattu kananmuna

Valmistusohje

1. Työstä nopeasti 7 dl jauhoja, suola ja kylmä voi taikinaksi. Vatkaa muna kupissa, lisää etikka ja vesi, ja sekoita taikinaan. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin vähintään 2 tunniksi.

2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kaulitse taikina aika ohueksi neliöksi. Taittele ensin kolme kertaa toiseen, sitten kolme kertaa toiseen suuntaan. Kaulitse taiteltu taikina uudelleen.

3. Kaulitse puolet taikinasta piirakkapohjaksi pellille ja esipaista 15 minuuttia. Laita täyte pohjalle, mausta suolalla ja pippurilla. Laita loput taikinasta päälle kanneksi ja painele reunat kunnolla kiinni. Pistä kanteen muutamia pieniä reikiä. Penslaa vatkatulla munalla ja paista kypsäksi uunissa n. 20 minuuttia. Viipaloi annospaloiksi ennen tarjoilua.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.