Persialainen leipä

Leipä on tärkeä osa persialaista ateriaa. Leivät ovat aina litteitä ja muistuttavat intialaisen keittiön naan-leipää. Näistä leivistä tulee todella mehukkaita ja maukkaita jogurtin ansiosta, jota sivellään leiville. Jos sivelet leivät öljyllä, niistä tulee puolestaan rapeita. Iranissa leivät säilytetään kuivassa ja hetki ennen tarjoilua ne pehmitetään laittamalla päälle kostea liina.

8 leipään

  • 2 kg vehnäjauhoja
  • 50 g hiivaa
  • 3 rkl suolaa
  • 1 l vettä
  • jogurttia penslaukseen
  • seesaminsiemeniä koristeluun
  • öljyä pellille

Valmistusohje

1. Liuota hiiva veteen. Lisää jauhot ja suola ja työstä taikina hyvin, 5-10 minuuttia. Anna kohota 2 tuntia.

2. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa se kahdeksaan osaan. Muotoile pyöreiksi palloiksi ja anna niiden kohota 20 minuuttia. Kuumenna samalla uuni 275 asteeseen ja öljyä pelti.

3. Painele jokainen taikinapallo litteäksi, n. 20 cm leveäksi ja 30 cm pitkäksi leiväksi. Leivät pitää paistaa erissä. Laita 2 kerrallaan öljytylle pellille. Sivele jogurtilla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Laita pelti kuuman uunin keskitasolle. Vahdi leipiä tarkoin, jos niihin nousee suuria kuplia, pistä niihin reikä terävällä veitsellä. Leivät ovat valmiita, kun niissä on hieman vaaleanruskeita laikkuja, n. 5-10 minuuttia uunista riippuen. Laita valmiit leivät ritilälle jäähtymään liinan alla.

Parhaat ruokaohjelmat