Perinteinen moussaka

Moussaka on Kreikan kiistaton kansallisruoka. Tavallisesti se valmistetaan munakoisosta, mutta munakoison asemasta voi käyttää myös perunoita.

4 annosta

  • 1 kg munakoisoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • noin 2 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl voita
  • 400 g naudanjauhelihaa
  • 1 dl hienonnettua sipulia
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 4 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 6 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus jauhettua valkopippuria
  • 1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 vatkattu muna
  • 2 dl vastaraastettua parmesaanijuustoa

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori munakoisot ja leikkaa ne ½ cm paksuiksi viipaleiksi. Mausta viipaleet suolalla ja kääntele jauhoissa. Paista miedolla lämmöllä öljyssä ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Ruskista jauheliha ja sipuli, lisää tomaattipyree, suola ja pippuri ja jätä hautumaan muutamaksi minuutiksi.

2. Bechalmel-kastike: Kuumenna maito. Sulata toisessa kattilassa voi ja sekoita sen joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito vähän kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä ja hauduta vielä muutama minuutti.

3. Lado puolet munakoisoviipaleista uuninkestävään vuokaan. Lisää viipaleiden päälle puolet jauhelihasta, puolet bechamel-kastikkeesta ja neljännes juustoraasteesta. Toista. Lisää lopuksi vatkattu muna ja munan päälle loput juustoraasteesta. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.