Perinteinen hapanpaisti
Tässä klassisessa ruotsalaisruoassa on tyypillistä hapanimelää makua. Lihaa pitää marinoida muutama päivä, joten suunnittele hyvissä ajoin. Tarjoile kevyesti keitettyjen vihannesten ja perunoiden kera.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Kahdeksalle-kymmenelle
- n. 2 kg naudan- tai hirvenpaistia
Marinadi
- 6 dl kotikaljaa
- 1 ½ dl etikkaa
- 2 tl murskattuja valkopippureita
- 1 tl murskattuja maustepippureita
- 10 murskattua katajanmarjaa
- 2-3 laakerinlehteä, murustettuna
- 1 tl timjamia
- 2 keltasipulia, viipaleina
- 3-4 porkkanaa, viipaleina
Keittämiseen
- 4 dl lihalientä
- 4 dl siivilöityä marinadia
- suolaa ja pippuria
Kastike
- 3 rkl margariinia
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl siivilöityä keittolientä
- 2 dl kuohukermaa
Lisukkeeksi
- pieniä porkkanoita, vihreitä herneitä, vihreitä papuja
- hyytelöä tai hillottuja pihlajanmarjoja
Valmistusohje
1. Laita paisti syvään astiaan, ei liian isoon.
2. Sekoita marinadi ja kaada se lihalle niin että liha peittyy. Laita kylmään 3-4 päiväksi ja kääntele lihaa muutamaan kertaan.
3. Nosta liha marinadista ja valuta. Mausta joka puolelta suolalla ja pippurilla ja ruskista huolellisesti.
4. Laita liha pataan marinadin vihannesten kera. Lisää vähän kerrallaan lientä ja marinadia.
5. Hauduta hiljalleen kannen alla kunnes paisti on oikein mureaa, 1-2 tuntia.
6. Nosta liha padasta, siivilöi ja kuori liemen pinta.
7. Paista margariinia ja jauhoja kattilassa, lisää liemi ja kerma. Keitä kastiketta 10 minuuttia, mausta hyytelöllä tai heravoilla.
8. Tarjoile liha kastikkeen ja lisukkeiden kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Liisan superhelpot kesäkurpitsapiiraat
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Omena-kaurapaistos ja vaniljakastike