Maa- ja kotitalousnaisten reseptillä leivottu piirakka sopii vaikkapa vappupiknikille. Resepti: Helena Velin ja Satu Nokkonen Kuva: Timo Viljakainen
Ainekset
- (vuoka, halkaisija n. 30 cm tai 2 kpl suorakaidevuokia n. 35 x 10 cm)
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunasosejauhetta
- 2 tl leivinjauhetta
- 100 g voita tai margariinia
- 2 dl kylmää vettä
Täyte
- 500 g vihreää parsaa
- 1 l vettä
- 0,75 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 1 rkl voita tai rypsiöljyä
- (muutama kirsikkatomaatti)
- 1,5 dl (75 g) juustoraastetta (esim. kermajuustoa, mozzarellaraastetta)
- 3 munaa
- 2 dl kevytkermaa
- 1 dl maitoa
- 1 tl kuivattua kirveliä
- ripaus suolaa
- mustapippuria myllystä
Valmistusohje
Valmista pohja: Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita ainekset. Nypi sekaan voi tai margariini kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.
Taputtele taikina jauhotetulla kädellä heti sen valmistuttua (jolloin taikina on pehmeää ja helppo levittä) voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.
Kuori parsat ja leikkaa tyviosasta puinen osa pois. Keitä parsat laakeassa kattilassa suolalla, sokerilla ja rasvalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita tomaatit.
Asettele parsat pohjalle. Ripota juustoraaste päälle
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää nesteet. Mausta. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle
Asettele tomaatinpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin pohjalle.
Paista 200 asteessa 25–35 min uunin alimmalla paistotasolla.
Vinkit:
Käytä piirakkaan parsan tilalla nuoria maitohorsman versoja. Esikeitä myös ne. Myös muut kasvikset sopivat piirakan täytteeksi.
Keraamisessa vuoassa piirakka paistuu hitaammin kuin metallisissa pinnoitetuissa vuoissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.