Valitse pohjaksi rukiinen tai tavallinen Pyöreä Piirakkataikina. Valitse mieluisin päällys: kauramuru, smetana tai marenki. Vaihteluna voit käyttää kauramuruun hiutaleiden tilalla pelkästään leseitä.
Pohjaksi
- 1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, makea (380 g)
- tai Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g)
Täyte
- 2 dl mustikka- tai vadelmasurvosta tai -marmeladia
- 5-6 dl mustikoita ja/tai vadelmia
Päällys vaihtoehto 1, Kauramuru
- 1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä
- 3 dl Myllyn Paras Iso Kaurahiutaleita
- 1 dl voi- tai margariinisulaa
- 1 dl fariinisokeria tai hunajaa
Päällys 2, Mehevä smetana
- 2 dl smetanaa (kevytkin käy)
- 1 muna
- 1 dl juoksevaa hunajaa
- 1 tl vaniljasokeria
Päällys 3, Marenkisektorit
- 1 rkl perunajauhoja
- 1 rkl sokeria
- 2 valkuaista
- 4 rkl tomusokeria
- 4 dl mustikoita ja vadelmia
- herukan tai sitruunamelissan lehtiä
Valmistusohje
Smetanan tilalle kelpaa toki kevyempänä vaihtoehtona kermaviili.
Tarvitaan: pyöreä piirakkavuoka, halkaisija 25–30 cm. Muista, että vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika. Pienenä vinkkinä vielä se, että mustikka- ja vadelmakauden mentyä, tee sama kirsikoilla, puolukoilla tai karpaloilla. Tee talvella jäisillä pakastemarjoilla.
Tee näin:
Ota taikina sulamaan n. ½ tuntia ennen käyttöä tai sulata hetki erittäin varovasti mikroaaltouunissa. Levitä piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Levitä päälle survos tai marmeladi ja marjat.
Valitse päällys 1, 2 tai 3.
Jos teet päällyksen 1 tai 2: sekoita ainekset. Levitä seos tasaisesti piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–40 min, kunnes piirakka saa kauniin värin.
Tarjoile kauramurupiirakka (nro 1) jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Jos teet päällyksen 3: Sekoita täytteen marjoihin perunajauhoja ja sokeria ja levitä seos piirakkapohjalle marmeladin päälle, paista 30–35 min 200-asteisen uunin alimmalla tasolla. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vatkatessa vaahtoon pikkuhiljaa tomusokeria. Ota piirakka pois uunista. Pursota marengista 8 tasakokoista sektoria ja reunat marjojen päälle. Jatka paistamista ihan hetki, kunnes marenki saa väriä eli 1-2 min 250 asteessa uunin keskitasolla. Täytä marenkien väleihin jäävät sektorit kauniisti tuorein vadelmin ja mustikoin. Tarjoile sellaisenaan tai jäätelön tai kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.