Paras marjapiirakka kolmella tavalla

Valitse pohjaksi rukiinen tai tavallinen Pyöreä Piirakkataikina. Valitse mieluisin päällys: kauramuru, smetana tai marenki. Vaihteluna voit käyttää kauramuruun hiutaleiden tilalla pelkästään leseitä.

Pohjaksi

  • 1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, makea (380 g)
  • tai Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g)

Täyte

  • 2 dl mustikka- tai vadelmasurvosta tai -marmeladia
  • 5-6 dl mustikoita ja/tai vadelmia

Päällys vaihtoehto 1, Kauramuru

  • 1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä
  • 3 dl Myllyn Paras Iso Kaurahiutaleita
  • 1 dl voi- tai margariinisulaa
  • 1 dl fariinisokeria tai hunajaa

Päällys 2, Mehevä smetana

  • 2 dl smetanaa (kevytkin käy)
  • 1 muna
  • 1 dl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Päällys 3, Marenkisektorit

  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 valkuaista
  • 4 rkl tomusokeria
  • 4 dl mustikoita ja vadelmia
  • herukan tai sitruunamelissan lehtiä

Valmistusohje

Smetanan tilalle kelpaa toki kevyempänä vaihtoehtona kermaviili.

Tarvitaan: pyöreä piirakkavuoka, halkaisija 25–30 cm. Muista, että vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika. Pienenä vinkkinä vielä se, että mustikka- ja vadelmakauden mentyä, tee sama kirsikoilla, puolukoilla tai karpaloilla. Tee talvella jäisillä pakastemarjoilla.

Tee näin:

Ota taikina sulamaan n. ½ tuntia ennen käyttöä tai sulata hetki erittäin varovasti mikroaaltouunissa. Levitä piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Levitä päälle survos tai marmeladi ja marjat.

Valitse päällys 1, 2 tai 3.

Jos teet päällyksen 1 tai 2: sekoita ainekset. Levitä seos tasaisesti piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–40 min, kunnes piirakka saa kauniin värin.

Tarjoile kauramurupiirakka (nro 1) jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Jos teet päällyksen 3: Sekoita täytteen marjoihin perunajauhoja ja sokeria ja levitä seos piirakkapohjalle marmeladin päälle, paista 30–35 min 200-asteisen uunin alimmalla tasolla. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vatkatessa vaahtoon pikkuhiljaa tomusokeria. Ota piirakka pois uunista. Pursota marengista 8 tasakokoista sektoria ja reunat marjojen päälle. Jatka paistamista ihan hetki, kunnes marenki saa väriä eli 1-2 min 250 asteessa uunin keskitasolla. Täytä marenkien väleihin jäävät sektorit kauniisti tuorein vadelmin ja mustikoin. Tarjoile sellaisenaan tai jäätelön tai kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.