Pääsiäismakeisia
Pääsiäinen on joulun ohella oikea makeispyhä. Sen sijaan, että ostaisit valmiita namuja voisit tehdä kerrankin omia, kotitekoisia. Täytä iso pääsiäismuna omatekoisilla nameilla, mikä hieno pääsiäislahja! Tässä viisi erilaista ohjetta.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
Ainekset
- 40 palaa kutakin lajia
Pääsiäispusut
- 3 dl sokeria
- 1 dl vettä
- ½ tl etikkaa
- 10-15 tippaa sitruunaesanssia
- keltaisia ja oransseja makeisia
Lakritsakola
- 2 ½ dl kermaa
- 250 g sokeria
- 2 ½ rkl siirappia
- § rkl glukoosia
- 25 g voita
- ½ lakritsatanko (apteekista)
Suklaamunat
- 100 g voita
- 1 rkl vaniljasokeria
- 3 rkl kaakaota
- 5 dl kauraryynejä
- 2 rkl vahvaa kahvia tai likööriä
- 3/4 dl sokeria
- strösseliä ja/tai
- kookoshiutaleita, pähkinärouhetta
Marsipaanimunat
- 200 g marsipaania
- 100 g tummaa suklaata
- 40 mantelia
- strösseliä
Manteli-ihanuudet
- 100 g manteleita
- 100 g maitosuklaata
- ½ dl sokeria
Valmistusohje
1. Pääsiäispusut: Sekoita sokeri, vesi ja etikka kattilassa ja keitä 8-10 minuuttia. Tipauta tippa seosta lautaselle ja kokeile, venyykö sokeri lankana sormien välissä, kun otat seosta kahden sormen väliin ja painat sormia yhteen ja erikseen. Silloin se on valmista. Kaada seos kattilasta syvälle lautaselle. Mausta sitruunaesanssilla. Sekoita varovasti, kunnes massa muuttuu valkoiseksi. Tiputtele silloin nopeasti teelusikalla nokareita leivinpaperille. Paina makeinen jokaisen tipan eli pusun keskelle ennen kuin ne ovat ehtineet hyytyä. Anna hyytyä kokonaan ennen kuin irrotat alustalta.
2. Lakritsakola: Murskaa lakritsatanko hienoksi. Sekoita kaikki ainekset kasarissa ja keitä noin 1 ½ tuntia. Massan täytyy saavuttaa lämpötila, joka on 121 ja 125 asteen välillä. Kaada massa voidellulle leivinpaperille vuokaan. Leikkaa terävällä veitsellä neliöiksi ennen kuin massa hyytyy kokonaan.
3. Suklaamunat: Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää vaniljasokeri, kaakao, kauraryynit ja kahvi/likööri. Sekoita hyvin. Muotoile massasta tankoja leivinpaperille. Leikkaa tangot tasakokoisiksi paloiksi ja muotoile käsin pieniksi muniksi. Levitä strösseliä, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta lautaselle. Pyörittele munat niissä. Säilytä viileässä.
4. Marsipaanimunat: Kalttaa tai paahda niin monta mantelia kuin haluat näitä makeisia. Sulata tumma suklaa kulhossa vesihauteessa. Kääri jokainen manteli marsipaaniin, muotoile munaksi. Kasta munat sulatettuun suklaaseen. Koristele strösselillä.
5. Manteli-ihanuudet: Kalttaa mantelit ja suikaloi ne. Levitä uunivuokaan ja sirota päälle sokeria. Paahda 200-asteisessa uunissa. Tarkkaile paahtumista koko ajan ja kääntele mantelilastuja usein, etteivät ne pala. Sulata suklaa kulhossa vesihauteessa. Sekoita karamellisoidut mantelilastut suklaasulaan ja pudottele nokareita leivinpaperille. Anna hyytyä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Meksikolainen papukeitto
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella