Pääsiäismakeisia

Pääsiäinen on joulun ohella oikea makeispyhä. Sen sijaan, että ostaisit valmiita namuja voisit tehdä kerrankin omia, kotitekoisia. Täytä iso pääsiäismuna omatekoisilla nameilla, mikä hieno pääsiäislahja! Tässä viisi erilaista ohjetta.

Ainekset

  • 40 palaa kutakin lajia

Pääsiäispusut

  • 3 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • ½ tl etikkaa
  • 10-15 tippaa sitruunaesanssia
  • keltaisia ja oransseja makeisia

Lakritsakola

  • 2 ½ dl kermaa
  • 250 g sokeria
  • 2 ½ rkl siirappia
  • § rkl glukoosia
  • 25 g voita
  • ½ lakritsatanko (apteekista)

Suklaamunat

  • 100 g voita
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 3 rkl kaakaota
  • 5 dl kauraryynejä
  • 2 rkl vahvaa kahvia tai likööriä
  • 3/4 dl sokeria
  • strösseliä ja/tai
  • kookoshiutaleita, pähkinärouhetta

Marsipaanimunat

  • 200 g marsipaania
  • 100 g tummaa suklaata
  • 40 mantelia
  • strösseliä

Manteli-ihanuudet

  • 100 g manteleita
  • 100 g maitosuklaata
  • ½ dl sokeria

Valmistusohje

1. Pääsiäispusut: Sekoita sokeri, vesi ja etikka kattilassa ja keitä 8-10 minuuttia. Tipauta tippa seosta lautaselle ja kokeile, venyykö sokeri lankana sormien välissä, kun otat seosta kahden sormen väliin ja painat sormia yhteen ja erikseen. Silloin se on valmista. Kaada seos kattilasta syvälle lautaselle. Mausta sitruunaesanssilla. Sekoita varovasti, kunnes massa muuttuu valkoiseksi. Tiputtele silloin nopeasti teelusikalla nokareita leivinpaperille. Paina makeinen jokaisen tipan eli pusun keskelle ennen kuin ne ovat ehtineet hyytyä. Anna hyytyä kokonaan ennen kuin irrotat alustalta.

2. Lakritsakola: Murskaa lakritsatanko hienoksi. Sekoita kaikki ainekset kasarissa ja keitä noin 1 ½ tuntia. Massan täytyy saavuttaa lämpötila, joka on 121 ja 125 asteen välillä. Kaada massa voidellulle leivinpaperille vuokaan. Leikkaa terävällä veitsellä neliöiksi ennen kuin massa hyytyy kokonaan.

3. Suklaamunat: Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää vaniljasokeri, kaakao, kauraryynit ja kahvi/likööri. Sekoita hyvin. Muotoile massasta tankoja leivinpaperille. Leikkaa tangot tasakokoisiksi paloiksi ja muotoile käsin pieniksi muniksi. Levitä strösseliä, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta lautaselle. Pyörittele munat niissä. Säilytä viileässä.

4. Marsipaanimunat: Kalttaa tai paahda niin monta mantelia kuin haluat näitä makeisia. Sulata tumma suklaa kulhossa vesihauteessa. Kääri jokainen manteli marsipaaniin, muotoile munaksi. Kasta munat sulatettuun suklaaseen. Koristele strösselillä.

5. Manteli-ihanuudet: Kalttaa mantelit ja suikaloi ne. Levitä uunivuokaan ja sirota päälle sokeria. Paahda 200-asteisessa uunissa. Tarkkaile paahtumista koko ajan ja kääntele mantelilastuja usein, etteivät ne pala. Sulata suklaa kulhossa vesihauteessa. Sekoita karamellisoidut mantelilastut suklaasulaan ja pudottele nokareita leivinpaperille. Anna hyytyä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.