Omenasta on moneksi: Jaanan omenainen herkkukakku

Eps.5.Omenasta on moneksi.JAANA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden viidennessä jaksossa loihdittiin ihania omenaherkkuja. Tässä Jaanan lapsuudesta inspiraationsa saanut omenakakku.

Täyte, omenasose

  • 450 g Golden delicious –omenaa kuorittuna ja pilkottuna
  • 2 dl vettä
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 4 rkl fariinisokeria
  • 1 tähtianis
  • 2 tl vaniljatahnaa
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 liivatelehteä
  • n. 2 tl jauhettua kanelia

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 200 g vähäsuolaista voita
  • 2 dl nestettä, soseen keittoliemi ja loput vettä
  • 4 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • vuokaspray

Omenalastut ja kuutiot

  • 1 Green delicious-omena
  • vettä
  • sitruunan mehua

Omenanekut ja mantelipraliini

  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl nestemäistä glukoosia
  • 1 Green deliciuos-omena
  • coctailtikkuja
  • 50 g mantelilastuja

Maustettu kerma

  • 1 dl vispikermaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • ripaus kanelia

Valmistusohje

Tämä kakku sai inspiraationsa omenapiirakasta, jota tätini on leiponut. Kyseinen piirakka oli lapsena suurta herkkuani. Nyt tein piirakasta oman versioni.



Täyte, omenasose

 

  • Kuori ja pilko omenat pieniksi lohkoiksi.
  • Lisää kattilaan vesi, omenalohkot ja mausteet. Anna kiehua kannen alla kunnes omenat ovat pehmenneet.
  • Laita liivatelehdet likoamaan.
  • Siivilöi omenoiden keitttoneste talteen ja poista tähtianis.
  • Soseuta omenat. Lisää tarvittaessa nestettä.
  • Kuumenna sitruunanmehu ja lisää siihen pehmenneet liivatelehdet. Lisää seos soseeseen. Sekoita.

 

 

Pohja

 

  • Pingota leivinpaperi kahden 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuuan reunan ja pohjan väliin. Käytä vuokaspraytä.
  • Mittaa tarvittava määrä nestettä. Käytä omenoiden keittolientä ja tarvittaessa lisää vettä. Kiehauta neste ja voi kattilassa.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi.
  • Lisää hieman jäähtynyt voiseos koko ajan sekoittaen ja sekoita tasaiseksi.
  • Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi.
  • Kaada tasan vuokiin ja paista 175 asteessa 20 minuuttia.

 

 

Maustettu kerma

 

  • Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
  • Lisää mausteet ja vatkaa vaahdoksi.
  • Laita pursotinpussiin, jossa pyöreä iso tylla.
  • Jätä kylmään odottamaan.

 

 

Omenanekut ja mantelipraliini

 

  • Mittaa sokeri ja glukoosi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata meripihkan väriseksi.
  • Poista kattila levyltä ja kasta sen pohja kylmään veteen.
  • Kun sokeri sulaa, pese omena ja ota siitä palloja palloraudalla. Pistä coctailtikku omenaan.
  • Kasta omenapallot sulaan sokeriin. Anna sokerin hieman valua ja jähmettyä. Nosta leivinpaperille jäähtymään. Poista coctailtikku ennen kuin sokeri jähmettyy täysin!
  • Paahda mantelilastuja pannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja tunnet paahtuneen mantelin tuoksun.
  • Sekoita mantelit sulaan sokeriin.
  • Kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi palettiveitsellä.
  • Anna jäähtyä ja murra paloiksi.

 

 

Omenalastut ja kuutiot

 

  • Laita pieneen kulhoon KYLMÄÄ! vettä ja purista siihen sitruunan mehua.
  • Pese omena huolellisesti.
  • Poista kota omenaporalla.
  • Tee omenasta ohuita renkaita mandoliinilla. Laita heti kylmään veteen.
  • Kuutioi omenanekuista jäänyt ”reikäinen omena” pieniksi kuutioiksi ja laita kylmään veteen.
  • Laita kylmään odottamaan koristelua.

 

 

 

Kokoaminen ja koristelu

 

  • Säädä rengasvuoka sopivaksi kakun kokoon nähden.
  • Vuoraa vuuan reuna leivinpaperilla.
  • Aseta rengasvuoka tarjoilualustalle ja aseta ensimmäinen kakkupohja vuokaan.
  • Kaada päälle puolet soseesta.
  • Ripottele päälle kanelia.
  • Aseta toinen kakkupohja ja levitä loput soseesta. Tasoita tasaiseksi.
  • Ripottele päälle kanelia.
  • Anna jähmettyä kylmässä.
  • Poista rengasvuoka.
  • Asettele koristeet kakun päälle
    • Maustettu kerma
    • Omenalohkot
    • Mantelipraliini
    • Omenanekut
    • Omenalohkot

 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja