Omenasta on moneksi: Iisan omenainen juureskakku

Eps.5.Omenasta on moneksi.IISA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden viidennessä jaksossa loihdittiin ihania omenaherkkuja. Tässä Iisan juureskakku!

Ainekset (iso vuoka/pieni pelti)

    Taikinan raaka-aineet

    • 2 kpl palsternakkaa
    • 2 kpl omena (raastettuna)
    • 1 appelsiini
    • 1 dl hasselpähkinöitä (tai esim. pekaanipähkinöitä)
    • 175g voita
    • 2 dl ruokosokeria
    • n. 1 dl vaahterasiirappia
    • 3,75 dl vehnäjauhoja
    • 2,5 tl leivinjauhetta
    • 2 tl inkivääriä
    • 3 kpl munaa

    Päällisen raaka-aineet

    • 2 rasiaa (n. 400-500g) mascarponejuustoa
    • n. 1 dl vaahterasiirappia (tarkista makeus)

    Koristelun ainesosat

    • n. 2 kpl omenaa (riippuen viipaleen paksuudesta ja leikattavien palasten määrästä)
    • n. 1 tl kanelia
    • muutama rkl vaahterasiirappia voiteluun
    • + 1-2 kanelitankoa koristeeksi esillepanoon

    Valmistusohje

    Valmistus:

    1. Valmista taikina: Kuori ja raasta palsternakat sekä omena. Tarvitset n. 8 dl raastetta yhteensä. Raasta pesty appelsiinin kuori ja purista hedelmästä mehu. Tämän jälkeen pilko pähkinät pieneksi rouheeksi.

    2. Sulata voi, sokeri ja siirappi kattilassa. Jätä seos jäähtymään ja sekoita kuivat aineet keskenään.

    3. Vatkaa munat jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen. Lisää joukkoon jauhoseos. Sekoita taikinaan lopuksi palsternakka- ja omenaraaste, pähkinärouhe sekä appelsiininkuori & mehu.

    4. Levitä taikina voideltuun leivinvuokaan (pienempi kuin normaali uunipelti)

    5. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla n. 30-40 minuuttia, kunnes kauniin värinen. Tarkista cocktailtikulla, että taikina on kypsää.

    6. Valmista vaahterasiirappiset omenaviipaleet koristeeksi jokaisen palasen päälle (esim. yhtä monta kuin syöjiä/ leikattavia palasia)  Leikkaa omenoista yhtä monta viipaletta (ohuita omenan mallisia), kuin tulet leikkaamaan palasia. Lado viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele vaahterasiirapilla ja ripottele pintaan hieman kanelia.

    7. Paista omenoita 175-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Ota uunista pois.  

    8. Valmista päällinen: Sekoita mascarpone ja siirappi keskenään. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle ja laita kylmään jämäköitymään hetkeksi.

    9. Leikkaa jäähtynyt kakku palasiksi ja laita vaahterasiirappiset omenaviipale jokaisen palasen päälle. Nosta kaikki palaset lastan avulla tarjoiluvadille.

    10. Koristele esillepano esimerkiksi muutamalla kokonaisella kanelitangolla.

     

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!