Ohut saaristolaisleipä
Tämä leipä on kotoisin Ruotsin länsirannikolta Göteborgin saaristosta, Hönön saarelta. Ohuet, pehmeät leivät ovat maukkaita pelkän voin kanssa, mutta sopivat myös leikkeleiden kanssa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
12 palaan
- 50 g tuorehiivaa
- 50 g voita
- 1 l maitoa
- ½ dl siirappia
- 1 rkl suolaa
- 8 dl ruissihtijauhoja
- 18 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Sulata voi, lisää maito ja lämmitä 37-asteiseksi (kädenlämpöiseksi). Liuota hiiva nesteeseen. Lisää siirappi, suola, ruissihtijauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Työstä kiiltäväksi, notkeaksi taikinaksi. Anna kohota n. 40 minuuttia.
2. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa ja jaa n. 12 palaan. Muotoile pyöreiksi palloiksi, jotka saavat kohota liinan alla n. 20 minuuttia.
3. Kaulitse pallot leiviksi suoraan lämpimille, voidelluille pelleille. Pistele reikiä haarukalla, paista korkealla uunissa 3-4 minuuttia.
4. Anna leipien jäähtyä toistensa päällä leivinliinojen välissä, silloin niistä tulee pehmeitä. Leivät leikataan ”torttupaloiksi”.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan