Nokkoskeitto uppomunien kanssa

Nokkoset ovat yksi hienoimmista kevään merkeistä. Aurinkoisena sunnuntaina voi ulkoillessaan poimia nokkosten hentoja latvaversoja ja tehdä kotiin tultua nokkoskeittoa. Aniksensiemenet voi keitossa korvata tilkalla pernodia, tietenkin ellei ruokapöydässä ole lapsia.

Kuudelle

  • 2 litraa hentoja nokkosen versoja
  • 1 sipuli
  • 1 fenkolikerä
  • 2 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • 1 ½ l vihanneslientä
  • 1 rkl aniksensiemeniä
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • 6 uppomunaa

Valmistusohje

1. Perkaa, huuhtele ja ryöppää nokkosenlehdet vedessä 8-10 minuuttia. Nosta nokkoset vedestä, anna jäähtyä ja purista niitä hiukan. Säästä keitinliemi.

2. Kuori ja silppua sipuli ja fenkoli. Murskaa aniksensiemenet. Sulata voi kattilassa ja paista sipuli- ja fenkolisilppua muutama minuutti ruskistamatta. Lisää silputut nokkoset. Ripota päälle vehnäjauho ja sekoita kunnolla. Kaada vähän kerrallaan vihanneslientä kattilaan sekoittaen ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 10 minuuttia ja mausta aniksella, suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti ja nosta uppomuna jokaiselle lautaselle.

3. Uppomunat: Laita vettä laakean leveään kattilaan tai isoon paistinpannuun. Kiehauta ja lisää suolaa ja etikkaa. Vähennä lämpöä, niin että vesi vain poreilee. Riko yksi muna kerrallaan kuppiin ja liu'uta se varovasti veteen. Pidä huoli, että vesi poreilee edelleen. Niin pian kun valkuainen on hyytynyt, muna on valmis, noin 3 minuuttia (silloin keltuainen jää vielä löysäksi). Nosta vedestä reikäkauhalla ja valuta hetki.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!