Tämä on maukas ja mehukas ruokaleipä. Taikinasta tulee suuri ja raskas, joten tarvitset voimakkaat välineet jos käytät monitoimikonetta. Taikinan voi toki myös vaivata käsin, mutta muista työstää sitä pitkään.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
2 leipään
- 11-12 dl erikoisvehnäjauhoja
- 5 dl neljän viljan jauhoseosta
- 3 dl täysjyväjauhoja
- 1 dl vehnärouhetta
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl kidesokeria
- ½ rkl anista
- ½ rkl fenkolinsiemeniä
- 1 ½ pkt hiivaa, 75 g
- 50 g voita
- 7 ½ dl haaleaa vettä
Valmistusohje
1. Sekoita 11 dl vehnäjauhoja, jauhoseos, vehnärouhe, suola, sokeri, anis ja fenkolinsiemenet. Murusta hiiva kulhoon, sulata voi ja lisää vesi. Lämmitä 37-asteiseksi. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämmintä nestettä, lisää sitten loput nesteestä. Lisää jauhoseos vähän kerrallaan. Työstä raskaaksi taikinaksi. Anna kohota n. 30 minuuttia.
2. Työstä taikinaa vähintään 5 minuuttia. Jos käytät monitoimikonetta, pari minuuttia riittää. Kumoa taikina leivinpöydälle. Muotoile taikinasta 2 pitkulaista leipää, laita ne voideltuihin vuokiin. Ripottele päälle hieman grahamjauhoja, pistele haarukalla. Anna kohota 30 minuuttia.
3. Paista vajaassa 200 asteessa 30-35 minuuttia. Koputa leipiä, jos ne kuulostavat ontoilta, ne ovat valmiita. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
-
Lataa lisää
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.