Näkkileipä
Tee itse näkkileipää! Näkkileipä on ohut ruisleipä, joka kohotetaan ja paistetaan kuivaksi. Näin saadaan aikaan pitkä säilyvyys. Perinteisesti leipä leivottiin ohuiksi pyöreiksi reikäleiviksi, jotka säilytettiin tankoihin pujotettuina katon rajassa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
20 leipää
- 50 g hiivaa
- ½ l kevytmaitoa
- 2 tl suolaa
- 2 tl murskattua kuminaa tai fenkolia
- 6 dl karkeita ruisjauhoja
- 6 dl vehnäjauhoja
- 3 dl ruisjauhoja
Leipomiseen
- Ruutukaulin
Valmistusohje
1 Kuumenna uuni 275 asteeseen. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita keskenään jauhot, suola ja kumina tai fenkoli. Sekoita jauhoseos vähän kerrallaan taikinanesteeseen ja vaivaa taikinaksi.
2. Jaa taikina 20 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja anna kohota 25 minuuttia. Kauli ensin pullat ohuiksi leiviksi sileällä kaulimella ja sen jälkeen leivät ruutukaulimella.
3. Paista leipiä 8-10 minuuttia, käännä ne paistoajan puolivälissä. anna leipien jäähtyä ritilän päällä. Säilytä leipiä kuivassa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa