Näkkileipä

Tee itse näkkileipää! Näkkileipä on ohut ruisleipä, joka kohotetaan ja paistetaan kuivaksi. Näin saadaan aikaan pitkä säilyvyys. Perinteisesti leipä leivottiin ohuiksi pyöreiksi reikäleiviksi, jotka säilytettiin tankoihin pujotettuina katon rajassa.

20 leipää

  • 50 g hiivaa
  • ½ l kevytmaitoa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl murskattua kuminaa tai fenkolia
  • 6 dl karkeita ruisjauhoja
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl ruisjauhoja

Leipomiseen

  • Ruutukaulin

Valmistusohje

1 Kuumenna uuni 275 asteeseen. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita keskenään jauhot, suola ja kumina tai fenkoli. Sekoita jauhoseos vähän kerrallaan taikinanesteeseen ja vaivaa taikinaksi.

2. Jaa taikina 20 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja anna kohota 25 minuuttia. Kauli ensin pullat ohuiksi leiviksi sileällä kaulimella ja sen jälkeen leivät ruutukaulimella.

3. Paista leipiä 8-10 minuuttia, käännä ne paistoajan puolivälissä. anna leipien jäähtyä ritilän päällä. Säilytä leipiä kuivassa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.