Munkit vapuksi – perinteinen munkkitaikina, josta teet munkkirinkilät

Munkit
Munkkirinkilät ovat vapun ykkösherkku. Shutterstock

Leivo perinteiset munkit tällä Marttojen ohjeella. Jos haluat pakastaa munkkeja, sokeroi ne vasta pakastamisen jälkeen. Lämmitä munkkeja ennen sokeroimista hiukan esimerkiksi mikroaaltouunissa, silloin sokeri tarttuu paremmin.

  • Annosmäärä: 35 kappaletta

Ainekset

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 muna
  • 14–16 dl vehnäjauhoja
  • 100 g margariinia

Kypsentämiseen

  • öljyä

Pinnalle

  • sokeria

Valmistusohje

  1. Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon ja lisää lämmin maito. Anna hiivan liueta maitoon.
  3. Lisää muna ja mausteet.
  4. Sekoita maitoon niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
  5. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa.
  6. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  7. Anna valmiin taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin kaksinkertaiseksi.
  8. Jaa taikina kahtia. Leivo molemmista paloista tangot ja jaa kumpikin 17– 18 palaan.
  9. Leivo palat pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota peitettyinä.
  10. Tee kohonneisiin pulliin keskelle reikä ja muotoile rinkilöiksi.
  11. Kypsennä padassa kuumassa rasvassa, noin 180°C:ssa  molemmin puolin pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
  12. Nosta rinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
  13. Kierittele ne lämpiminä sokerissa.


Resepti: Martat

Parhaat ruokaohjelmat