Muikunmätigraavatut silakat näkkileivällä

Varaa kunnolla aikaa, kun graavaat silakoita. Silakkafileiden on ensin maustuttava liemessä 12 tuntia, sitten niitä marinoidaan vuorokausi. Aloita siis kaksi vuorokautta ennen kuin tarjoilet silakat.

Neljälle

  • 1 kg tuoreita silakoita

Säilykeliemi

  • 5 dl vettä
  • ¾ dl etikkaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl kidesokeria

Muikunmätikastike

  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl kermaa tai ranskankermaa
  • 1 tl ranskalaista sinappia
  • 1 rkl hienonnettua tilliä
  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 hienonnettu salottisipuli
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl muikunmätiä
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Tarjoiluun

  • jauhettua valkopippuria
  • 2 rkl hienonnettua ruohosipulia

Valmistusohje

1. Päivä 1: Perkaa silakat, vedä pois selkäruodot, huuhdo fileet ja vedä pois nahka. Selkäruodon poistat näin: Vie peukalo ruotoa pitkin pyrstöstä päin, taita kala auki, vie peukalo ruodon alle ja irrota. Vedä pois nahka pyrstöstä päin. Huuhdo ja valuta fileet. Sekoita vesi, etikka ja suola. Laita fileet liemeen yön yli.

2. Päivä 2: Sekoita kastikkeen ainekset. Valuta silakkafileet kunnolla siivilässä. Laita ne tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle. Marinoi yön yli.

3. Ripottele päälle vastahienonnettua ruohosipulia tai muita yrttejä juuri ennen tarjoilua. Tarjoile näkkileivän kera. Keitetyt puikulaperunat ja retiisit sopivat myös yhteen silakoiden kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.