Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mehevä ruispatonki

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Taavi Salmivaara ja Arja Savela valmistivat näitä patonkeja.

  • Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka

Ainekset 2 kpl

  • 2½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2½ dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
  • (1 rkl ruisjuurta tai 1 pieni hapankorppu jauhettuna)
  • 1 tl suolaa
  • 3-4 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
  • 2 rkl oliivi- tai avokadoöljyä

Täyte 1

  • (1 patonki)
  • 1-2 rkl avokadoöljyä
  • 3-5 valkosipulinkynttä puristettuna

Täyte 2

  • (1 patonki)
  • 1-2 rkl sulatettua voita
  • 1-2 tl rosmariinia
  • ½-1dl parmesaanijuustoraastetta

Valmistusohje

Tee rukiinen juuritaikina, jolloin saat enemmän makua taikinaan.

Saat rapean kuoren vesihöyryn avulla: voitele patongit vedellä ja laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä. Näin patonki saa rapean kuoren. Sumuta patonkeja sumutuspullolla useamman kerran

Älä peitä kypsiä patonkeja, jotta rapea kuori säilyy

Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot ja ruisjuurta (mikäli omistat) tai yksi pieni murskattu hapankorppu ja anna juuripohjan jäädä käymään, mieluiten yön yli jääkaappiin tai ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Lisää juureen suola ja durumjauhot ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi, lisää loppuvaiheessa öljyä.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain n. 2-3 cm:n välein.

Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: PretzelMaalaisciabatta ja Bruschettat maalaisciabattastaKreikkalainen fetaleipäValkosipulipatonki ja merellinen tuorepastasalaattiCurling sämpyläkiekotVeera Rusasen erilaiset sämpylät
Täytetty sämpyläKananmunatonKasvisruokaMyllyn ParasLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Täytetty sämpylä
  • 14.06.201714:23
    Huomenta Suomi

    Nizzan leipä

  • 18.02.201300:00
    Pizza

    Pizzasämpylät

  • 18.02.201300:00
    Liharuoka

    Täytetyt retkisämpylät

  • 18.02.201300:00
    Liharuoka

    Sämpylät tonnikala- ja kinkkutäyttein

  • 18.02.201300:00
    Välipalat

    Katkarapusämpylät