Mainos

MasterChef VIP -sarjan kahdeksannessa jaksossa valmistettiin voitaikina.

Ainekset

  • 250 g Vehnäjauhoja
  • 125 g Kylmää vettä
  • 1 tl Suolaa
  • 200 g Kylmää voita

Valmistusohje

Nypi tasainen taikina vedestä, suolasta ja vehnäjauhoista kuhlossa. Viipaloi mandoliinilla kylmästä voista ohuita siivuja. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kaaviloi valmis taikina noin 1 cm paksuiseksi tasasivuiseksi neliöksi. Asettele kylmä siivuttu voi kaaviloidun taikinan sisälle pieneksi neliöksi. Taita lopuksi taikinan kulmat voin päälle niin että kaikki kulmat osuvat yhteen keskeltä ja voi peittyy näkyvistä.

Jauhoita voitaikina vehnäjauhoilla kevyesti. Kaaviloi voitaikinaa varovasti neliön yläreunasta alareunaan niin ettei voi tule esille. Kun voitaikina on hieman suorakaiteen muotoinen, taita 1/3 yläreunasta suorakaiteen keskelle ja tämän jälkeen alareuna taitetun yläreunan päälle. 

Ripottele tarvittaessa vehnäjauhoja taitetun voitaikinan päälle. Kaaviloi taikinasta jälleen noin 1 cm paksuinen suorakaiteen muotoinen taikinalevy. Taita taikina nyt eri sivulta kuin ensimmäisellä kerralla kolmeen osaan. Aseta taiteltu voitaikina kelmun päälle ja kelmuta taikina kokonaan. Laita jääkaappiin 20 minuutiksi.

Aloita täytteiden valmistaminen.  Ota kelmutettu voitaikina pois jääkaapista. Poista kelmu. Toista aiemmin tehty taikinan kaavilointi ja taittaminen 2 - 3 kertaa. Muista taittaa jokaisella kerralla suorakaiteen eri sivulta. Kelmuta uudestaan taiteltu voitaikina. Laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Jatka täytteiden parissa.

Ota kelmutettu voitaikina pois jääkaapista. Poista kelmu. Ripottele tarvittaessa vehnäjauhoja voitaikinan päälle ja kaulitse siitä noin 8 mm paksu levy. Leikkaa esimerkiksi leipurinlastalla tai muotilla taikinalevystä haluamasi muotoisia paloja. Nosta muotoillut voitaikinat leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele halutessasi kananmunalla.

Lisää täyte.  Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 - 17 minuuttia. Paistoaika riippuu voitaikinan palojen koosta ja täytteen määrästä. Jäähdytä valmiit voitaikinaleivokset ja koristele.

Vinkit: Uunin esilämmitys. Kaaviloinnissa tulee toimia nopeasti, jotta voitaikina ei pehmene käsittelyssä liikaa. Poista ylimääräiset vehnäjauhot tarvittaessa pullasudilla kaavilointi vaiheissa. Muista jäähdyttää voitaikinaleivokset kunnolla, jos käytät täytteenä esimerkiksi kermaa. 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja