MasterChef Suomi -sarjan toisessa jaksossa toisinnettiin annoksia tuomareiden Helena Puolakan, Henri Alénin ja Kape Aihisen lempiannoksista.

  • Annosmäärä: 2

Ainekset

  • 2 tuoretta latva-artisokkaa
  • 1 sitruunaa
  • 1,5 dl tomaattimehua
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • noin 2.5 dl kasvislientä
  • 2,5 valkosipulinkynttä
  • 2,5 oksaa timjamia
  • suolaa

Kastike

  • 4 dl artisokkien keitinlientä
  • 100 g kylmää voita
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Paistetut meriravut

  • 4 kpl Merirapuja
  • Suolaa ja pippuria
  • 1 Valkosipulinkynttä
  • tilkka pernodia liekitykseen
  • 1 rkl leikattua lehtipersiljaa
  • 1 rkl voita paistamiseen

Lisäksi tarjoiluun

  • frisee salaattia
  • kirveliä
  • vesikrassia

Valmistusohje

Laita tomaattimehu, valkoviini ja kasvisliemi kattilaan. Lisää mukaan kokonaiset valkosipulinkynnet, timjami ja suolaa. Purista mukaan vielä sitruunanmehut. Anna poreilla sillä välin kun puhdistat artisokat.

Katkaise artisokista varsi ja revi uloimmat lehdet pois. Leikkaa pohjan myötäisesti kuorta pois pieni viipale ja näet vaalean artisokan sydämen. Leikkaa pohjasta kovat osat sydämen ympäriltä pois (sahalaita veitsi tähän paras.) Kun pohja on kokonaan kuorittu ja kovat / kuivat lehdet poistettu, laita artisokat liemeen kiehumaan. Peitä leivinpaperillapaperilla ja kevyellä painolla jotta artisokat peittyvät liemeen eivätkä kellu.

Hauduta miedolla lämmöllä 25 minuuttia. Kun veitsi menee kevyesti läpi artisokkien pohjasta, ovat ne kypsiä.

Nosta artisokat pois ja kun ovat hetken jäähtyneet niin nypi keskellä olevat lehdet ja ”karvat” pois. Pidä pohjat lämpimänä tarjoiluun.

KASTIKE: Keitä keitinlientä kasaan kunnes jäljellä on 2 dl. Lisää mukaan kylmä voi pieninä paloina samalla sauvasekoittimella soseuttaen. Lopussa lisää mukaan oliiviöljy ja mausta kastike suolalla ja pippurilla.

PAISTETUT MERIRAVUT: Kuori varovasti meriravun pyrstöt niin että ne eivät irtoa ravusta. Ota peräsuoli pois pyrstöstä. Mausta pyrstöt suolalla ja pippurilla. Paista ravut pannulla voissa murskatun valkosipulinkynnen kanssa nopeasti. Liekitä pernodilla ja tarjoile.

KOKOAMISVINKIT: Kiillota lautanen. Kokoa yrteistä ja friseestä pieni koristesalaatti artisokan sydämen päälle.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!