MasterChef Suomi: Lihapata taikinakuoressa, Pilvin resepti

MasterChef23_EPS08_annos_PILVI_kuva_juuli_aschan_sveins_9075

MasterChef Suomi -sarjan kahdeksannessa jaksossa kilpailijat valmistivat taikinakuoreen leivotut annokset.

Voitaikina

  • 250 g kylmää voita
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 dl jääkylmää vettä

Lihapata

  • 800 g ydinluullista ossobucco lihaa
  • 20 g voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 kpl keltaista porkkanaa
  • 2 kpl keltasipulia
  • 2 kpl shalottisipulia
  • 5 kpl valkosipulinkynttä
  • 3 dl Demi clace kastikepohjaa
  • 3 dl punaviiniä
  • 15 kpl kokonaista mustapippuria
  • 1 tl sitruunankuorta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 80 g parhaat chorizomakkaraa
  • ½ ruukkua persiljaa
  • ½ ruukkua Järvikylän timjamia
  • Meira hienoa merisuolaa
  • Pippuria myllystä
  • 1 kpl kananmuna

Pikkelöidyt sienet

  • Kourallinen suppilovahveroita
  • Kourallinen kanttarelleja
  • 1 iso herkkutatti
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • Hienoa merisuolaa
  • Tuoretta timjamia hienonnettuna
  • Paahdetut perunat
  • 6 kiinteää perunaa
  • Reilu 1 rkl oliiviöljyä
  • Hienoa merisuolaa
  • Tuoreita yrttejä (timjami, persilja)

Valmistusohje

VOITAIKINA: Nypi jauhot ja puolet voista keskenään ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi massaksi ja laita taikina kelmuun ja siirrä kylmään odottamaan noin kymmeneksi minuutiksi. 

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä alle sentin vahvuiseksi levyksi ja leikkaa esim. juustohöylällä voista ohuita levyjä puolen taikinan päälle, taita taikina kaksinkerroin ja kauli uudelleen. Levitä toinen voikerros keskelle taikinaa ja taita kolmeen osaan, kauli edelleen levyksi ja levitä voi. Tee taittelu toiseen suuntaan kun edellisellä kerralla. 

Toista kunnes olet saanut kaiken voin taikinan väliin ja kauli ja taittele vielä pari kertaa sen jälkeenkin, kun voi on kaikki taikinassa. Kääri taikina takaisin kelmuun ja laita taikina takaisin kylmään odottamaan. 

LIHAPATA: Leikkaa liha reippaan kokoisiksi paloiksi, paista ne kolmessa erässä pienessä voi-öljy seoksessa jotta lihat saa pintaan hiukan väriä. Laita makuluut ja ruskistetut lihat painekattilaan. Kuori ja paloittele sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat reiluiksi paloiksi ja kaada lihojen joukkoon. 

Kaada pannulle demi clace ja punaviini ja kiehauta, kaada liemi kattilaan, niin että kaikki ainekset peittyy. Lisää vielä suolaa ja kokonaiset mustapippurit ja pari pyöräytystä pippuria myllystä. Sulje painekattilan kansi ja laita pata kypsymään, kun kattilasta alkaa tulla ylimääräinen paine venttiilin kautta ulos, laske lieden lämpötilaa pari pykälää. Kastike saa olla painekeittimessä noin 40 minuuttia.

Avaa painekattilan venttiili ja päästä paine pois. Paista viipaloitu chorizomakkara pannulla ja lisää paistuneet viipaleet kastikkeeseen. Lisää myös sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja tuoreet hienonnetut yrtit, maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ota voitaikina kylmästä ja kauli se noin 5 mm vahvuiseksi levyksi, leikkaa siitä reilusti tarjoilukulhoa isompi kiekko. Riko munan rakenne kulhossa haarukalla. Laita kastike uunin kestävään tarjoilukulhoon, levitä kananmunaa sormella kulhon ulkoreunaan ja kiinnitä taikinakansi kulhon päälle. Laita kulho hetkeksi kylmään, jotta kansi asettuu paikalleen, eikä aukea paiston aikana. Voitele taikinan pinta kananmunalla ja paista pataa uunissa kiertoilmalla 190-200 asteessa, kunnes taikinakansi on saanut kauniin värin. Koristele tuoreella persiljasilpulla. 

PIKKELÖIDYT SIENET: Laita kattilaan etikka, sokeri ja vesi, keitä pikkelilientä, kunnes sokeri on sulanut. Paloittele sieniä tarvittaessa pienemmiksi ja paista sieniä kuivalla pannulla hetki, kunnes kosteus haihtuu, lisää suolaa ja timjamia. Laita sienet astiaan ja kaada päälle pikkeliliemi. Jätä sienet liemeen maustumaan.

PAAHDETUT PERUNAT: Halkaise pestyt kuorelliset perunat ja laita veneet uunipannulle leikattu pinta ylöspäin, sivele niille oliiviöljyä, ripaus suolaa ja tuoreita yrttejä (timjami, persilja). Paista perunoita 180 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Tarjoile kuori ja pata pikkelöityjen sienten ja perunaveneiden kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!