Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

MasterChef Suomi: Lihapata taikinakuoressa, Pilvin resepti

Julkaistu 26.03.2024 20:00

MTV LIFESTYLE

MasterChef Suomi -sarjan kahdeksannessa jaksossa kilpailijat valmistivat taikinakuoreen leivotut annokset.

Voitaikina

  • 250 g kylmää voita
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 dl jääkylmää vettä

Lihapata

  • 800 g ydinluullista ossobucco lihaa
  • 20 g voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 kpl keltaista porkkanaa
  • 2 kpl keltasipulia
  • 2 kpl shalottisipulia
  • 5 kpl valkosipulinkynttä
  • 3 dl Demi clace kastikepohjaa
  • 3 dl punaviiniä
  • 15 kpl kokonaista mustapippuria
  • 1 tl sitruunankuorta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 80 g parhaat chorizomakkaraa
  • ½ ruukkua persiljaa
  • ½ ruukkua Järvikylän timjamia
  • Meira hienoa merisuolaa
  • Pippuria myllystä
  • 1 kpl kananmuna

Pikkelöidyt sienet

  • Kourallinen suppilovahveroita
  • Kourallinen kanttarelleja
  • 1 iso herkkutatti
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • Hienoa merisuolaa
  • Tuoretta timjamia hienonnettuna
  • Paahdetut perunat
  • 6 kiinteää perunaa
  • Reilu 1 rkl oliiviöljyä
  • Hienoa merisuolaa
  • Tuoreita yrttejä (timjami, persilja)

Valmistusohje

VOITAIKINA: Nypi jauhot ja puolet voista keskenään ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi massaksi ja laita taikina kelmuun ja siirrä kylmään odottamaan noin kymmeneksi minuutiksi. 

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä alle sentin vahvuiseksi levyksi ja leikkaa esim. juustohöylällä voista ohuita levyjä puolen taikinan päälle, taita taikina kaksinkerroin ja kauli uudelleen. Levitä toinen voikerros keskelle taikinaa ja taita kolmeen osaan, kauli edelleen levyksi ja levitä voi. Tee taittelu toiseen suuntaan kun edellisellä kerralla. 

Toista kunnes olet saanut kaiken voin taikinan väliin ja kauli ja taittele vielä pari kertaa sen jälkeenkin, kun voi on kaikki taikinassa. Kääri taikina takaisin kelmuun ja laita taikina takaisin kylmään odottamaan. 

LIHAPATA: Leikkaa liha reippaan kokoisiksi paloiksi, paista ne kolmessa erässä pienessä voi-öljy seoksessa jotta lihat saa pintaan hiukan väriä. Laita makuluut ja ruskistetut lihat painekattilaan. Kuori ja paloittele sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat reiluiksi paloiksi ja kaada lihojen joukkoon. 

Kaada pannulle demi clace ja punaviini ja kiehauta, kaada liemi kattilaan, niin että kaikki ainekset peittyy. Lisää vielä suolaa ja kokonaiset mustapippurit ja pari pyöräytystä pippuria myllystä. Sulje painekattilan kansi ja laita pata kypsymään, kun kattilasta alkaa tulla ylimääräinen paine venttiilin kautta ulos, laske lieden lämpötilaa pari pykälää. Kastike saa olla painekeittimessä noin 40 minuuttia.

Avaa painekattilan venttiili ja päästä paine pois. Paista viipaloitu chorizomakkara pannulla ja lisää paistuneet viipaleet kastikkeeseen. Lisää myös sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja tuoreet hienonnetut yrtit, maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ota voitaikina kylmästä ja kauli se noin 5 mm vahvuiseksi levyksi, leikkaa siitä reilusti tarjoilukulhoa isompi kiekko. Riko munan rakenne kulhossa haarukalla. Laita kastike uunin kestävään tarjoilukulhoon, levitä kananmunaa sormella kulhon ulkoreunaan ja kiinnitä taikinakansi kulhon päälle. Laita kulho hetkeksi kylmään, jotta kansi asettuu paikalleen, eikä aukea paiston aikana. Voitele taikinan pinta kananmunalla ja paista pataa uunissa kiertoilmalla 190-200 asteessa, kunnes taikinakansi on saanut kauniin värin. Koristele tuoreella persiljasilpulla. 

PIKKELÖIDYT SIENET: Laita kattilaan etikka, sokeri ja vesi, keitä pikkelilientä, kunnes sokeri on sulanut. Paloittele sieniä tarvittaessa pienemmiksi ja paista sieniä kuivalla pannulla hetki, kunnes kosteus haihtuu, lisää suolaa ja timjamia. Laita sienet astiaan ja kaada päälle pikkeliliemi. Jätä sienet liemeen maustumaan.

PAAHDETUT PERUNAT: Halkaise pestyt kuorelliset perunat ja laita veneet uunipannulle leikattu pinta ylöspäin, sivele niille oliiviöljyä, ripaus suolaa ja tuoreita yrttejä (timjami, persilja). Paista perunoita 180 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Tarjoile kuori ja pata pikkelöityjen sienten ja perunaveneiden kanssa.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Cheddar-peruna-sipulipiirakka, Johannan reseptiMasterChef Suomi: Hirven ulkofile, parmesanperunat & vihreät pavut, Johannan reseptiMasterChef Suomi: Salviavoissa paistettu lohifilee, beurre blanc kastike ja bataatti-palsternakkapyree, Jounin reseptiMasterChef Suomi: Entrecote, juuriselleripyre, olut-puolukka kastike ja fenkoli crudités, Pilvin reseptiMasterChef Suomi: Beet Wellington, Josen reseptiKalkkuna Wellington
MasterChef-reseptitMasterChefPääruoatLiharuoka

Tuoreimmat aiheesta

MasterChef-reseptit
  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Kuhan seläkettä, perunafondant, valkoviinikastike ja vihanneksia, Darinan resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Grillattuja jättikatkaravunpyrstöjä, jäävihanneksia ja katkarapu-voivaahtokastike, Valtterin resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Perunagnocchit, romesco ja rosmariiniöljy, Samulin resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Hiramasa sashimi lautanen, Markun resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Chilistä kampasimpukkaa ja sokerihernepyrettä, Darinan resepti