Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

MasterChef Suomi: Kupukalaa, Iinan resepti

Julkaistu 26.03.2024 20:00

MTV LIFESTYLE

MasterChef Suomi -sarjan kahdeksannessa jaksossa kilpailijat valmistivat taikinakuoreen leivotut annokset.

Ainekset

  • 1 kuha
  • 1 ahven
  • 2 vartta varsiselleriä
  • 4 pientä tavallista sipulia
  • 1 porkkana
  • 1 sitruuna
  • 1 pussi maustepippuria
  • n. 5 rkl hienoa merisuolaa
  • 1 pussi Meiran ruohosipulia
  • 50 g parmesaania
  • 1 dl valkoviiniä esim. Savignon Blancia
  • 0,3 dl valkoista balsamicoa
  • 1 purkki creme fraichea
  • 2,5 dl kuohukermaa
  • 300 g metsäsieniä
  • 1 salottisipuli
  • 1 plo oliiviöljyä
  • 400 g suolaamatonta voita
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 litraa vettä
  • 1 persiljaruukku
  • 1 oreganoruukku
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl mustapippuria

Valmistusohje

Tee ensiksi voitaikina. Mittaa kulhoon 5 ½ dl vehnäjauhoja, 2 tl suolaa ja 50 g voita kuutioituna. Nypi voi taikinan sekaan ja lisää 1 ½ dl jääkylmää vettä. Sekoita. Kelmuta taikina ja anna taikinan levätä jääkaapissa 30min.

Fileeraa kalat. Ota fileet irti ja poista ruodot. Tämän jälkeen poista nahka fileestä. Ota kuhan perkeet talteen. Kuutioi fileet tasakokoisiksi noin 2 cm kuutioiksi. Laita sivuun odottamaan. 

Tee kalaliemi. Laita kuhan perkeet suureen kattilaan. Halkaise sipuli ja laita se kuorineen kattilaan. Napsauta pesty porkkana poikki ja laita kattilaan. Leikkaa sitruuna puoliksi ja laita puolikas kattilaan. Napsauta kaksi varsisellerin vartta ja laita kattilaan. Lisää noin 1,5 l vettä kattilaan niin, että kalan ruho peittyy kokonaan. Lisää 6 kokonaista maustepippuria ja 3rkl Meiran merisuolaa. Keitä 20min ja siivilöi samanaikaisesti pinnalle muodostunutta sakkaa pois. 

Siivilöi liemi ja purista tarvittaessa lisää sitruunamehua ja lisää suolaa. Laita sivuun odottamaan.

Hae taikina jääkaapista. Kaulitse se jauhotetulla tasolla 0,5 cm paksuiseksi neliön muotoiseksi. Höylää 200 g Valion suolaamatonta voita taikinan päälle ja taita kulmista taikina kirjekuoren tavoin. Tämän jälkeen taita sivut vastakkain ja toista sama toisilla sivuilla. Tämän jälkeen kelmuta ja vie taikina jääkaappiin uudestaan 30 minuutiksi. 

Lämmitä uuni 220-asteeseen.

Kastike: Ota puhdas kattila ja sulata 2rkl suolaamatonta voita. Kun voi on sulanut, lisää 2 rkl vehnäjauhoja. Tämän jälkeen ala varovasti kaatamaan sekaan kalalientä samalla sekoittaen vispilällä. Lisää lientä 2,5 dl verran. Tämän jälkeen kaada sekaan 2,5 dl Valion kuohukermaa sekä 1 dl Valion creme fraischea. Sekoita ja lisää 0,5 dl valkoviiniä. Mausta noin 3rkl sitruunanmehulla, 2 tl Meiran hienolla merisuolalla, 1rkl Meiran ruohosipulilla ja 2 tl mustapippurilla. Anna kiehua noin 10 min samalla sekoittaen. Pienennä tämän jälkeen levyn lämpö minimille, jotta kastike lopettaa kiehumisen, mutta pysyy lämpimänä. 

Kuori ja puolita 3 sipulia. Laita oliiviöljyä pannulle 2 rkl ja kuumenna pannu. Kun pannu on kuuma, lisää sipulit. Lisää 2 rkl sokeria, 0,3 dl valkoista balsamicoa, 1 tl Meiran hienoa merisuolaa ja 1 tl mustapippuria. Anna sipuleiden kypsentyä ja karamellisoitua pannulla.

Hae taikina jääkaapista. Toista 3 kertaa samat taitokset, kuin kohdassa 5 ja kaulitse taikina ohueksi, noin 0,3 cm paksuiseksi. 

Lisää kuutioitu kala kastikkeen sekaan ja kaada kastike uunivuokaan. Leikkaa taikinasta sopivan kokoinen pala, jotta se peittää uunivuoan ja tulee vähintään 2 cm yli reunojen. Voitele kananmunalla taikinan päällys käyttäen pulla- tai silikonisutia. Laita vuoka uuniin ja kypsennä 20min.

Kun sipulit ovat karamellisoituneet, ota ne pois pannulta ja siirrä sivuun.

Tee risotto. Kuullota 1rkl oliiviöljyssä 2 dl risottoriisiä. Lisää 0,5 dl valkoviiniä ja sekoita. Kun neste on melkein kokonaan haihtunut, ala vähitellen lisäämään kuhalientä. Kypsennä noin 12min. Viimeistele 50 g parmesaanilla ja 2 rkl voilla. Lisää 1 tl merisuolaa ja hienonnettua persiljaa. 

Pilko sienet ja salottisipuli. Lisää salottisipuli pannulle 1rkl oliiviöljyyn ja 1rkl suolaamattomaan voihin. Kuullota hetki ja lisää sienet. Mausta 1 tl merisuolalla, 1 tl mustapippurilla. Paista, kunnes sienet ovat ruskistuneet. 

Ota kupukala pois uunista ja lisää muut tarjottavat lautaselle.

Lisää aiheesta:

MasterChef Suomi: Salviavoissa paistettu lohifilee, beurre blanc kastike ja bataatti-palsternakkapyree, Jounin reseptiMasterChef Suomi: Kuha & Kroketti, Antin reseptiMasterChef Suomi: Rakuuna kanaa, Antin ja Maritan reseptiMasterChef Suomi: Peuran ulkofileetä, hasselbackan perunaa ja aurajuustokastiketta, Iinan reseptiMasterChef Suomi: Taikinoitua kuhaa, Antin reseptiMasterChef Suomi: Fish and muusi go to school, Antin resepti
MasterChef-reseptitMasterChefPääruoatKalaruoka

Tuoreimmat aiheesta

MasterChef-reseptit
  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Kuhan seläkettä, perunafondant, valkoviinikastike ja vihanneksia, Darinan resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Grillattuja jättikatkaravunpyrstöjä, jäävihanneksia ja katkarapu-voivaahtokastike, Valtterin resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Perunagnocchit, romesco ja rosmariiniöljy, Samulin resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Hiramasa sashimi lautanen, Markun resepti

  • 20.5.20:45
    MasterChef

    MasterChef Suomi: Chilistä kampasimpukkaa ja sokerihernepyrettä, Darinan resepti