MasterChef: Kurpitsajuhlien paahdettu kurpitsakeitto, burgundinpata ja palsternakkapyree sekä kurpitsa-pumpking spice kakku

mc_eps19_annos_jenny_kuvaaja_juuli_aschan_4

MasterChef Suomi -sarja 19. jaksossa semifinaali-kolmikko pääsee valmistamaan juhlat tuomaristolle. Katso Jennyn resepti!

Ainekset

  • 2 kurpitsaa
  • 1/3 pakettia mustaa koskenlaskijajuustoa
  • ½-1 punainen chili (riippuen vahvuudesta)
  • 5 dl vettä
  • 1 tl mustapippuria
  • suolaa reilusti
  • 300g naudan paistia
  • 5 palsternakkaa
  • 1/3 lanttu
  • 1 iso sipuli
  • 2 isoa porkkanaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 5 dl punaviiniä
  • 5 dl lihalientä
  • 6 kpl maustepippureita
  • timjamia nippu
  • pari rosmariininoksaa
  • 1 kynnellinen valkosipuli
  • 1 purkki sokeroitua kondensoitua maitoa
  • 3 liivatelehteä
  • 3dl kermaa
  • 4 kananmunan valkuaista
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1tl kuivattua inkivääriä
  • 1tl muskottipähkinää
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl neilikkaa jauhettuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 300 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • kourallinen neulapapuja

Valmistusohje

Valmistele pata. Pilko sipuli, 3 valkosipulinkynttä, 1 palsternakka, porkkanat, lanttu. Paista pannulla voissa ja lisää mukaan suolaa ja pari rosmariinin oksaa. Kaada pataan tai painekattilaan. Pilko liha. Lisää pannulle voita ja paista lihasta pinnat kiinni ja lisää pataan. Lisää lihaliemi, laakerinlehdet, maustepippurit ja punaviini sekä 1 tl suolaa. Anna porista painekattilassa 1h 20min, tai padassa n. 3h.

Kuori ja pilko palsternakat. Keitä maidossa ja lisää timjamin oksa ja 2 tl suolaa. Kun palsternakat on pehmeitä, kaada kaikki blenderiin, lisää 50g voita ja aja tasaiseksi ja sileäksi pyreeksi. Tarkista suola.

Keitä neulapapuja suolaisessa vedessä. Lisää loppuvaiheessa 1 hienonnettu valkosipulinkynsi ja siivilöi kaikki. Valele vielä voilla ja lisää suolaa päälle.

Kun liha on mureaa ja hajoaa haarukalla repiessä, siivilöi liemi ja keitä sitä kasaan n. 1/3. Tarkista maku, lisää suolaa, punaviiniä ja revityt lihat ja vihannekset.

Valmista keksimuru. Sekoita kulhossa jauhot, 150g pehmeää voita, ripaus suolaa, sokeri, ja inkivääriä, muskottipähkinää, kanelia, kardemummaa, neilikka. Levitä pellille ja laita 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Jäähdytä ja murskaa muruksi.

Valmista kurpitsatäyte/vanukas. Pilko ½ kurpitsa ja keitä vedessä pehmeäksi, jäähdytä. Lisää kurpitsojen joukkoon 1/2 purkkia kondensoitua maitoa, aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Vatkaa kerma ja vatkaa valkuaiset. sekoita kaikki yhteen kevyesti, jotta kuohkeus säilyy. Purista 1 appelssiinin mehu kattilaan, kuumenna ja sulata siihen liivatelehdet, joita on liotettu n. 5 minuuttia vedessä. Kaada liivatemehu täytteen joukkoon samalla kevyesti vatkaten. Rasvaa irtopohjavuoka, lisää pohjalle jäähtynyt muru ja päälle täyte. Anna jähmettyä kylmässä noin tunti. Vaihtoehtoisesti voit tarjoilla murun ja jähmettynyttä täytettä sellaisinaan.

Valmista kurpitsakeitto. Koverra yksi kurpitsa tyhjäksi siemenistä ja kuori ja pilko toinen jäljellä oleva. Paahda siemenet suolan kanssa pannulla. Laita kokonainen kurpitsa ja pilkotut ja suolatut kurpitsat uuniin paahtumaan 45 minuutiksi. Nosta pilkotut kurpitsat kattilaan voin kanssa. Lisää valkosipulinkynsi, chili, mustapippuria, suolaa, etikkaa ja 5 dl vettä. Keittele hetki, lisää vielä pari timjamin oksaa sekä koskenlaskijajuusto. Aja sauvasekoittimella silkkiseksi ja lisää vähän kermaa jos on liian paksua. Kaada keitto koverrettuun kurpitsaan ja lisää paahdetut siemenet ja kurpitsan lehtiä koristeeksi.

Parhaat ruokaohjelmat