Maksapasteija-smörrebröd
Ylenpalttiset tanskalaiset voileivät tunnetaan kaikkialla maailmassa. Aito smörrebröd on kokonainen ateria: leipäviipaleen pitää olla hyvin ohut, eikä se saa näkyä päällysten alta. Tässä saat myös tanskalaisen reseptin kotitekoiseen maksapasteijaan.
Ainekset
- Neljälle
Maksapasteija
- 500 g sian- tai vasikanmaksaa
- 1 punasipuli
- 1 rkl voita
- 250 g silavaa +
- silavaviipaleita vuokaan
- 4 iso anjovisfileetä
- 4 munaa
- 3 rkl vehnäjauhoa
- 2 rkl siirappia
- 3 dl kuohukermaa
- suolaa ja valkopippuria
Lihahyytelö
- 4 liivatelehteä
- 3 dl häränlihalientä
Smörrebröd
- 4 ohutta ruisleipäviipaletta
- voita
- 4 viipaletta maksapasteijaa
- 4 viipaletta pekonia
- 2 tuoretta herkkusientä
- 4 rkl lihahyytelöä silputtuna
- 4 rkl paahdettua sipulia
- 4 persiljanoksaa
Valmistusohje
1. Maksapasteija: Pane maksa likoamaan maitoon yön yli. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Nosta maksa maidosta ja leikkaa se palasiksi. Kuori ja silppua punasipuli, kuullota silppua voissa ruskistamatta. Leikkaa silava kuutioiksi. Hienonna maksa ja silava mikserissä yhdessä anjovisten ja sipulisilpun kanssa joustavaksi massaksi. Vatkaa yhteen munat, jauho, siirappi ja kerma. Sekoita seos huolellisesti maksamassaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista koenokare pannulla, maista ja mausta tarvittaessa: seoksen pitää olla vahvan makuista. Vuoraa 1 ½ litran pitkulainen leipävuoka silavasiivuilla. Kaada maksaseos vuokaan. Peitä kostutetulla leivinpaperilla ja paista pasteijaa vesihauteessa vajaa 2 tuntia. Jäähdytä pasteija vuoassa ennen kuin kumoat sen.
2. Lihahyytelö: Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta lihaliemi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos vuokaan ja pane kylmään hyytymään. Ota sitten 4 ruokalusikallista hyytelöä voileipää varten.
3. Paista pekoniviipaleet rapeiksi ja valuta talouspaperilla. Viipaloi herkkusienet. Leikkaa maksapasteijasta sentin paksuisia siivuja. Silppua lihahyytelö. Voitele ohuet leivät voilla, asettele päälle maksapasteijaa, pekonia ja sieniviipaleita. Koristele hyytelösilpulla, paahdetulla sipulilla ja persiljalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan