Machomo ja maissisalsa

28.4.2015 Kokeile Meri-Tuuli Lindströmin reseptiä vaikkapa vappupiknikille! Pyydä liha yhtenä kimpaleena, jotta saat mahdollisimman isosyistä suikaletta. Lihan keittolientä ei missään nimessä kannata heittää pois vaan se kannattaa siivilöidä ja ottaa talteen ja käyttää seuraavana päivänä vaikka johonkin keittoon. Säästän usein vaivaa keittämällä lihan kotona kaupungissa ja pakkaamalla valutetun lihan mukaani mökille elintarvikepussissa, Meri-Tuuli vinkkaa.

Machomo

  • 2 kg naudan rintaa luulla (tai muuta keittolihaa isona palana)
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 porkkanaa, kuorittuna
  • pätkä varsiselleriä,
  • palsternakkaa tai
  • mukulaselleriä
  • kokonaisia mustapippureita

Paahtamiseen

  • 4 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • (rypsiöljyä)

Maissisalsa

  • 3 grillattua maissia (tai 1 prk
  • säilykemaissia)
  • 1 vihreä paprika
  • ½ punasipuli
  • 2 rkl jalpeñoja
  • 1 limen mehu
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus sokeria
  • korianteria, kevätsipulia tai
  • lipstikkaa

Valmistusohje

Machomo:

Laita naudanlihat isoon kattilaan ja lisää vettä, kunnes lihat peittyvät. Kuori juurekset, puolita kaikki kasvikset ja heitä ne kokonaisten pippureiden kanssa liemeen. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 4 tuntia, kunnes liha irtoaa luista ja on pehmeää. Poista heti alussa pinnalle nouseva ruskea vaahto ja lisää keittämisen aikana tarpeen mukaan vettä, että liha pysyy nesteen peittämänä. Nosta hieman jäähtyneet lihat liemestä kulhoon. Poista jänteet ja revi liha kahdella haarukalla tai sormin pitkiksi säikeiksi. Leikkaa valkosipulin kynnet pituussuunnassa puoliksi. Kuumenna muurinpohjapannu. Levitä lihat ja valkosipulin kynnet pannulle ja paista rapeiksi. Lisää tarvittaessa rypsiöljyä, jos liha meinaa tarttua pannuun. Rouhi päälle suolaa ja tarjoa kuumana muurinpohjan reunoilla lämmitettyjen vehnätortilloiden välissä.

Pyydä liha yhtenä kimpaleena, jotta saat mahdollisimman isosyistä suikaletta. Lihan keittolientä ei missään nimessä kannata heittää pois vaan se kannattaa siivilöidä ja ottaa talteen ja käyttää seuraavana päivänä vaikka johonkin keittoon. Säästän usein vaivaa keittämällä lihan kotona kaupungissa ja pakkaamalla valutetun lihan mukaani mökille elintarvikepussissa.

Maissisalsa:

Veistä maissintähkistä maissinjyvät kulhoon. Kuutioi paprika ja punasipuli, hienonna jalapeñot ja yhdistä ne maissien kanssa. Mausta lopuilla aineksilla ja anna tekeytyä kylmässä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!