Lusseleivonnaiset
Nämä perinteiset ruotsalaiset Lucia-leivonnaiset maustuvat ihanalta ja näyttävät kauniilta. Jos rouhit sahramin sokeriripauksen kanssa morttelissa, saat enemmän makua ja väriä. Mitä vähemmän jauhoja käytät, sitä mehukkaammat leivonnaiset saat.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
1 satsiin
- 50 g hiivaa
- 200 g margariinia, sulatettua
- 5 dl maitoa
- 2 pkt sahramia, 1 g
- ½ tl suolaa
- 1 ½ dl kidesokeria
- 1 kananmuna
- n. 14 dl jauhoja
- 1 kananmuna penslaukseen
- rusinoita
Valmistusohje
1. Kuumenna margariini ja maito kädenlämpöiseksi, liuota nesteeseen hiiva ja sahrami.
2. Lisää suola, sokeri, muna ja vain sen verran jauhoja, että taikinasta tulee notkea. Kohota 30 minuuttia.
3. Vaivaa taikina kevyesti jauhotetulla alustalla. Jaa se osiin ja pyörittele sormenpaksuisiksi pitkoiksi, paloittele osiksi ja muotoile S-muotoisiksi ”lussekissoiksi” - tai käytä puolet taikinasta pyöreään lussekakkuun.
4. Laita leivonnaiset leivinpaperille pellille, kohota 20-30 minuuttia. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
5. Penslaa leivonnaiset munalla, painele niihin rusinoita ja paista uunin keskitasolla – lussekissoja 250 asteessa 5-8 minuuttia, kakkua 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Taivaallinen omenahillo
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa