Lounassämpylät pekonilla

Lounassämpylät ovat maukkaita tarjoiltavia lämpiminä vihersalaatin kera. Kylminä ne sopivat täydellisesti retkelle.

25 kpl

  • 50 g hiivaa
  • 6 dl haaleaa vettä
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1-2 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 7 dl grahamjauhoja
  • 7-8 dl vehnäjauhoja

Pekonitäyte

  • 200 g hienonnettua pekonia
  • 1 iso keltasipuli, hienonnettuna
  • 1 iso paprika, hienonnettuna
  • ½ tl timjamia
  • noin 2 dl juustoraastetta

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Murusta hiiva kulhoon ja liuota se kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset, työstä mukaan niin paljon jauhoja että taikina irtoaa kulhon reunoista.

2. Kohota liinan alla n. 40 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte, paista pekoni, sipuli ja paprika pannussa ja mausta timjamilla.

3. Työstä sitten taikinaa hetki leivinpöydällä, jaa se kolmeen osaan. Kaulitse jokainen osa pitkulaiseksi, n. 1 cm paksuksi levyksi. Ota siitä taikinapyörällä n. 8X8 cm neliöitä.

4. Laita jokaiselle neliölle täytettä, ripottele päälle juustoraastetta. Taita nurkat yhteen, nipistä kiinni ja pyöritä pyöreiksi sämpylöiksi. Laita ne sauma alaspäin leivinpaperille pellille. Anna kohota 20-30 minuuttia.

5. Paista uunin keskitasolla n.15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä liinan alla.

6. Pakkaa niin monta kuin tarjoilet kerralla pieniin muovipusseihin. Ota ne aamulla pakkasesta niin ne ovat sulaneet sopivasti lounasaikaan. Kun olet sulattanut sämpylöitä, ne on syötävä saman päivän aikana.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.