Linssikeitto – helppo, nopea ja edullinen

Linssikeitto keitto kasvisruoka
Shutterstock

Perinteinen linssikeitto valmistuu vaivattomasti ja on todellista penninvenyttäjän ruokaa! Linssikeiton resepti on Hanna Olvenmarkin kirjasta Annos eurolla (Portionen under tian, WSOY 2019).

Ainekset

  • 2 keltasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  • öljyä paistamiseen
  • noin 1 l vettä
  • 1 tlk (400g) tomaattimurskaa
  • 2 dl kuivattuja linssejä (vihreitä tai punaisia)
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl punaviinietikkaa (tai 1 rkl sitruunamehua)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl kuivattua oreganoa, basilikaa tai timjamia
  • suolaa ja mustapippuria

Tarjoiluun

  • Kaurakermaa tai ranskankermaa

Valmistusohje

Perinteinen linssikeitto valmistuu näin:

Annoksia: 4 annosta
Valmistusaika: noin 30-40 minuuttia

  1. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja silppua ne hienoksi. Huuhtele porkkanat ja palsternakka ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
  2. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua sekä savustettua paprikajauhetta öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon porkkana- ja palsternakkapalat. 
  3. Lisää joukkoon vesi, tomaattimurska, linssit, laakerinlehdet, tomaattipyree, punaviinietikka ja kasvisliemikuutio. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 10-30 minuuttia (punaisten linssien keittoaika 10-15 minuuttia, vihreiden lähemmäs 30 minuuttia), kunnes linssit ovat pehmenneet 
  4. Kun keitto on valmista, ripota pinnalle kuivatut yrtit ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Tarjoa leivän ja kaura- tai ranskankerman kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!