Liha-munuaispiiras
Tämä on perinteinen englantilainen ruokalaji, alkuperäiseltä nimeltään Steak and Kidney pie. Munuaispiiras tarjoillaan keitettyjen vihannesten kera.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Neljälle
Piirastaikina
- 3 dl vehnäjauhoja
- 75 g voita
- 4 rkl jääkylmää vettä
Täyte
- 700 g naudan lapaa tai etuselkää
- 175 g naudan munuaista
- ½ dl vehnäjauhoja
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
- 25 g voita
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 100 g pieniä, kokonaisia herkkusieniä
- 1 ½ dl häränlientä
- 1 ½ dl tummaa olutta
- 1 laakerinlehti
- ½ tl timjamia
- 1 rkl worcestershirekastiketta
- 1 rkl tomaattipyreetä
Penslaukseen
- maitoa
Tarjoiluun
- keitettyjä perunoita
- keitettyjä vihanneksia
Valmistusohje
1. Taikina: Työstä jauhot ja voi sormin muruiseksi massaksi. Lisää vesi ja työstä taikinaksi. Anna levätä kylmässä kun valmistat täytteen.
2. Muhennos: Paloittele lihat 2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita jauhot, suola ja pippuri. Kääntele liha- ja munuaispalat jauhoseoksessa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, paista voissa. Lisää lämpöä, lisää liha-munuaisseos ja ruskista. Lisää herkkusienet ja anna niidenkin ruskistua. Lisää liemi ja olut vähän kerrallaan. Lisää laakerinlehti, timjami, worcestershirekastike ja tomaattipyree, sekoita. Anna porista kannen alla n. 1 ½ tuntia. Sekoittele välillä. Kaada muhennos voideltuun, reunalliseen uunivuokaan, n. 1 ½ l.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaulitse taikina 5 cm suuremmaksi kuin piirasvuoka. Leikkaa taikinasuikale, joka on yhtä pitkä ja leveä kuin vuoan reuna. Kostuta vuoan reuna ennen kuin laitat suikaleen sen ympärille. Penslaa sitten taikinareuna ennen kuin laitat taikinakannen koko vuoan päälle. Painele taikina kiinni ja putsaa reuna. Koristele piiras paloilla, jotka jäävät yli. Penslaa taikinakuori maidolla ja tee muutama ilmareikä. Paista uunissa n. 40 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Taivaallinen omenahillo
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Kotikeittiömestarit: Teresa Välimäen tonnikala-nachopelti