Kukkakaali-parsakaalipiirakka

12.8.2015. Arjan Leivontanurkan kotitalousopettaja Arja Elina Laine leipoi piirakan satokauden raaka-aineista.
Pyöreä piirakkavuoka, halkaisija 28-30 cm
- 1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g)
- tai Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen (380 g)
Täyte
- 2-3 rkl voita
- 1 nippu (puna)sipuleja varsineen
- 400 g kukkakaalia (1 pieni)
- 400 g parsakaalia (1 pieni)
- 1 tl suolaa
- 1 tl jauhettua muskottipähkinää
- 1 dl tuoretta rakuunaa tai persiljaa hienonnettuna
- 2 dl ranskankermaa (1 tlk)
- 200 g mustapippurituorejuustoa
- 100 g mustaleimaemmentaljuustoraastetta
- 1 muna
Valmistusohje
Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Valmista täyte paistamalla pannussa nopeasti (3-5 min) sipulit varsineen ja pilkotut kaalinnuput, mausta suolalla ja muskottipähkinällä sekä silppua joukkoon myös yrtit.
Levitä piirakkapohjalle paistettu sipuli-kaaliseos ja paista tällaisena 15 min 200-asteisen uunin alimmalla tasolla.
Sekoita erikseen ranskankermaan juustot ja muna. Kaada tämä 15 min esipaistetun piirakan päälle. Jatka paistamista 20 - 30 min kauniin väriseksi. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka ja paksumpi paistos, sitä pidempi paistoaika. Koristele tuoreella rakuuna- tai persiljasilpulla.
VINKKI: Voit tehdä piirakan myös lehtikaalista, jonka pieniä lehtiä tarvitaan noin 1 litra
Hyvää syntyy myös metsäsienisekoituksilla, esim. kantarelleilla ja mustilla torvisienillä.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy