Krista Niiniharjun moussaka
Tällä tuhdilla ruoalla on kiva aloittaa viikonloppu. Koko perhe tykkää varmasti.
6 annosta
- 500 g munakoisoa
- noin 1 tl suolaa
- noin 2 rkl oliiviöljyä
- 6 perunaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 100 g tuoreita herkkusieniä
- 400 g (karitsan) jauhelihaa
- 3 tomaattia
- 1 dl punaviiniä
- 1 dl vettä
- 2 lihaliemikuutiota
- 2 rkl tuoretta minttua
- 2 rkl tuoretta timjamia
Juustokastike
- 4 rkl voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 6 dl maitoa
- 2 dl juustoraastetta
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna
Vuokaan
- oliiviöljyä
- korppujauhoja
Valmistusohje
Viipaloi munakoiso noin puolen sentin viipaleiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle suola ja anna "itkeä" 20 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Pirskota munakoisojen päälle hieman oliiviöljyä. Paahda munakoisoja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Anna jäähtyä. Keitä perunat lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ja viipaloi.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Ruskista jauheliha pannulla, lisää loppuvaiheessa sipulit ja herkkusienet. Jatka paistamista melko kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia.
Kuutioi joukkoon pieneksi tomaatit. Lisää punaviini, vesi ja liemikuutiot. Hienonna joukkoon yrtit. Hauduta ilman kantta melko kovalla lämmöllä noin 15 minuuttia, jotta nestettä haihtuisi pois.
Valmista kastike: kuumenna rasva kattilassa, kiehauta jauhot siinä. Lisää maito ja hämmennä, kunnes kastike vähän sakenee. Lisää juustoraaste ja anna sulaa. Anna jäähtyä viisi minuuttia, lisää lopuksi kananmuna. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen.
Voitele vuoka oliiviöljyllä ja korppujauhota se. Kaada juustokastiketta voidellun uunivuoan pohjalle ohut kerros. Lado sen päälle munakoiso- ja perunaviipaleita ja jauhelihakastiketta. Tee samanlaisia kerroksia, päällimmäiseksi munakoisoa ja juustokastiketta.
Kypsennä uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Peitä vuoka paistamisen loppupuolella foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti