Krista Niiniharjun moussaka
Tällä tuhdilla ruoalla on kiva aloittaa viikonloppu. Koko perhe tykkää varmasti.
6 annosta
- 500 g munakoisoa
- noin 1 tl suolaa
- noin 2 rkl oliiviöljyä
- 6 perunaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 100 g tuoreita herkkusieniä
- 400 g (karitsan) jauhelihaa
- 3 tomaattia
- 1 dl punaviiniä
- 1 dl vettä
- 2 lihaliemikuutiota
- 2 rkl tuoretta minttua
- 2 rkl tuoretta timjamia
Juustokastike
- 4 rkl voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 6 dl maitoa
- 2 dl juustoraastetta
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna
Vuokaan
- oliiviöljyä
- korppujauhoja
Valmistusohje
Viipaloi munakoiso noin puolen sentin viipaleiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle suola ja anna "itkeä" 20 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Pirskota munakoisojen päälle hieman oliiviöljyä. Paahda munakoisoja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Anna jäähtyä. Keitä perunat lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ja viipaloi.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Ruskista jauheliha pannulla, lisää loppuvaiheessa sipulit ja herkkusienet. Jatka paistamista melko kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia.
Kuutioi joukkoon pieneksi tomaatit. Lisää punaviini, vesi ja liemikuutiot. Hienonna joukkoon yrtit. Hauduta ilman kantta melko kovalla lämmöllä noin 15 minuuttia, jotta nestettä haihtuisi pois.
Valmista kastike: kuumenna rasva kattilassa, kiehauta jauhot siinä. Lisää maito ja hämmennä, kunnes kastike vähän sakenee. Lisää juustoraaste ja anna sulaa. Anna jäähtyä viisi minuuttia, lisää lopuksi kananmuna. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen.
Voitele vuoka oliiviöljyllä ja korppujauhota se. Kaada juustokastiketta voidellun uunivuoan pohjalle ohut kerros. Lado sen päälle munakoiso- ja perunaviipaleita ja jauhelihakastiketta. Tee samanlaisia kerroksia, päällimmäiseksi munakoisoa ja juustokastiketta.
Kypsennä uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Peitä vuoka paistamisen loppupuolella foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Meksikolainen papukeitto
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Harri Syrjäsen inkiväärishotti