Kolmenlaiset koristelukeksit: Emmin Pienet palat taivaasta

Eps.9.Koristellut keksit.EMMI

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa leivottiin erilaisia keksejä. Tässä Emmin herkulliset versiot!

Parmesan keksit

  • 80 g voita
  • 50 g parmesanjuustoa raasteena
  • 0,25 dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauho
  • 0,5 tl suolaa
  • tuoretta rosmariinia
  • 2tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasooda
  • kuivattua rosmariinia

Viikunahillo

  • 250 g lohkottuja tuoreita viikunoita
  • 100g raparperia
  • 0,5 dl vettä
  • 1 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
  • ripaus kanelia
  • 1dl hillosokeria

Koristeeksi

  • 150 g vuohenjuustoa ja 3 tuoretta viikunaa, 5 oksaa tuoretta rosmariinia

Makeat Keksit

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2dl mantelijauhetta
  • 1dl perunajauhoja
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 300g kylmää voita
  • 0,5-1rkl kylmää vettä
  • 1 dl kaneli-sokeri-kardemumma seosta + 1dl unikonsiemeniä

Raparperi-inkiväärihilloke, vaniljavaahto ja raparperiraaste

  • 250 g raparperia
  • tilkka vettä, 2 rkl hillosokeria
  • tuoretta inkivääriä
  • 1,5dl kuohukermaa, 0,5 tl vaniljaa, 80g tuorejuustoa, 1tl vaniljakreemi jauhetta

Sitruunavaahto ja ketunleipä

  • 1 Sitruunankuori
  • 1rkl sitruunan mehua
  • 50g tuorejuustoa
  • 0,2dl tomusokeria
  • 0,5 tl vaniljaa
  • 0,5dl kuohukermaa
  • 20 ketunleipää

Valmistusohje

Parmesankeksit:

Raasta parmesanjuusto ja pilko tuore rosmariini. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi kulhossa nopeasti. Leivo taikinasta rulla ja rullaa taikinaa kuivatun rosmariinin päällä. Pistä rulla kelmussa kylmään 10 minuutiksi. Leikkaa rullasta noin 0,5cm paksuisia keksejä. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista keksejä noin 10 minuuttia.

Viikunahillo:

Sekoita aineet kattilassa ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Levitä hilloa keksien päälle. Vatkaa vuohenjuustosta notkeaa. Tarvittaessa lisää tuorejuustoa hiukan joukkoon. Pursota keksien päälle. Viimeistele tuoreella viikunalla, rosmariinilla.

Makeat Keksit:

Sekoita jauhot ja tomusokeri kulhossa. Kuutioi voi pieniksi ja nypi se sormin jauhoseokseen. Lisää vesi ja vaivaa seos nopeasti taikinaksi. Nosta taikina muovipussissa jääkaappiin ja jäähdytä ainakin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Jaa taikina puoliksi. Tee tanko molemmista puolista. Pyörittele toinen tanko kaneli-sokeri-kardemumma seoksen päälle. Toinen unikonsiementen päällä. Leikkaa tangoista noin 0,5cm paksuisia paloja. Paista keksejä noin 10 minuttia uunin keskitasolla, kunnes ne ruskistuvat hiukan.

Raparperi-inkiväärihilloke, vaniljavaahto ja raparperiraaste:

Pese, pudista ja kuutioi raparperit sekä hiennonna inkivääri. Säästä 1 pala raparperia koristeeksi. Laita aineet kattilaan. Lisää kattilaan tilkka vettä ja sokeri. Kuumenna seos ja kiehauta se. Alenna lämpöä ja kypsennä kannen alla, kunnes raparperihilloke on sopivan pehmeää, noin 10–15 minuuttia. Jäähdytä hilloke. Pursota hillo keksien päälle vaniljavaahdon kanssa. Koristele raparperin kuoripaloilla tai raasta raparperia hiukan ja lisää se keksien päälle.


Sitruunavaahto ja ketunleipä:

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa. Säästä pieni osa kuorta koristeluun. Sekoita aineet hyvin keskenään, viimeiseksi vaahdotettu kerma.

Pursota jäähtyneiden keksien päälle. Lisää koristeeksi ketunleipä, sitruunankuorta sekä hiukka raparperihilloketta.

 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.