Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Zannin pirparkakkumalja

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 14.12.2021 08:59

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia

Ainekset

  • 250 g Valio voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 2 tl pomeranssin kuorta
  • 2 tl kanelia
  • 3 tl inkivääriä
  • 2 tl soodaa
  • 1 tl suolaa
  • 13 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Kiinnittämiseen

  • 3 dl hienoa sokeria

Taatelipallot

  • 400 g kivettömiä tuoreita taateleita
  • 1/2 sitruunamehu
  • 1/2 appelsiinin mehu
  • 1 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl piparkakkumauste
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 limen kuori + mehu
  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 tl suolaa

Koristeluun

  • 30 g pistaasia (rouhe)
  • 30 g hasselpähkinärouhetta
  • 10 g pakastekuivattua vadelmarouhetta
  • 3 rkl lakritsijauhetta
  • 100 g tummaa suklaata
  • 50 g valkoisia candymeltsejä
  • 2 rkl sormisuolaa
  • ½ dl kookoshiutaleita

Täytetyt taatelit

  • 10 kpl isoa taatelia
  • 50 g brie juustoa
  • 30 g viikunahilloa – hillo tulee itse tehdä, ei saa käyttää valmista hilloa
  • 30 g saksanpähkinöitä (kokonaisia)
  • 30 g mantelia (kokonaisia)
  • 100 g tummaa suklaata
  • Ripaus sormisuolaa

Valmistusohje

OHJE: Sulata voi kattilassa liedellä. Lisää siihen siirappi, sokeri ja mausteet. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sen jälkeen sekoita seokseen kananmunat yksitellen.  Sekoita vehnäjauhoihin sooda ja suola. Tämän jälkeen sekoita seokseen jauhoja vähän kerrallaan. Kun olet saanut taikinan valmiiksi lisää lopuksi noin 1 rkl rypsiöljyä. Laita taikina jääkaappiin kovettumaan ja anna olla siellä yön yli.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa maljan osat kaavojen avulla veitsellä. Alusta maljalle saa olla hieman paksumpaa kuin muut maljan osat. Tee ylimääräisestä taikinasta tähtiä, sydämiä ja poroja piparimuotin avulla. Paista 170-asteisessa uunissa 10–12 min. Anna osien jäähtyä hyvin. Kokoamiseen tarvitset sulaa sokeria. Sulata sokeri pannulla (halkaisija 25 cm) miedolla lämmöllä, mutta älä sekoita. Jos maljan osien reunat ovat epätasaiset, voit sitrusraastimella käsitellä reunoja. Kasta maljojen osien reunat sokerissa ja liimaa ne yhteen. Tämä vaihe tulee tehdä nopeassa tahdissa, muuten sokeri ehtii kovettua. Muista kuitenkin, että sokeri on kuumaa. Käytä koristeluun tekemiäsi pipareita, jotka saat kiinnitettyä sokerin kanssa. Lopuksi koristellaan malja ja kiinnittämäsi piparit punasilla ja vihreillä nonparelleilla. 

TAATELIPALLOT: Laita kaikki taatelipallojen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Sattumia saa jäädä joukkoon. Pyöritä palloja seoksesta n. 12 kpl.

KORISTELU:  Sulata suklaa ja candymeltsit eri kulhoissa mikrossa ja anna hieman jäähtyä. Tämän jälkeen voit dipata pallot suklaaseen ja muihin pähkinärouheisiin.

TÄYTETYT TAATELIT: Sulata suklaa ja laita sivuun jäähtymään. Ota kivet pois taateleista ja täytä osa pähkinöillä ja toisen osan brie-juusto siivuilla ja laita päälle tl viikunahilloa. Kuorruta pähkinällä täytetyt taatelit suklaalla ja ripottele päälle sormisuolaa. Koristele malja haluamallasi tavalla ja siirrä lopuksi pallot ja taatelit maljaan varovasti.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Mr. ja Mrs. donitsit, Hannan reseptiKoko Suomi leipoo: Black, Pink & Gold, TiiaKoko Suomi leipoo: Omenasjuusteli, IidaKoko Suomi leipoo: Ullan Kakkumuistoja Karjalasta -hunajakakkuKoko Suomi leipoo: Överi vadelma-pistaasikakkuKoko Suomi leipoo: Mustikkajuustokakku donitsipedillä (10 kpl)
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti