Koko Suomi leipoo: Whiskey sour -tartaletti
Koko Suomi leipoo -ohjelman toisessa jaksossa cocktailit nautittiin leivonnaisten muodossa.
Murotaikinapohja
- 4 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- ½ dl sokeria
- 150 g voita, kuutioiksi leikattuna
- 1rkl jääkylmää vettä
Viski-sitruunacurd
- 90 g voita (huoneenlämpöistä)
- 130 g sokeria
- 1 rkl sitruunan kuorta
- ¾ dl sitruunamehua
- 3 rkl Maker’s Mark-bourbonia
- 4 keltuaista
Viskimarenki
- 280 g sokeria
- 100 ml Maker’s Mark-bourbonia
- 30 ml sitruunamehua
- 5 valkuaista
Sitruunamanteli”brittle”
- vuokasprayta
- 340g sokeria
- 125 ml vaaleaa siirappia
- 280 g kuorittuja manteleita, hienonnettuna
- 1 sitruunan kuori (1rkl)
- ¼ tl suolaa
Koristeluun
- 12 kpl kirsikoita, tuore
- 3 kpl appelsiineja
- 12kpl cocktailtikkuja
- Brittlen palasia
Valmistusohje
MUROTAIKINAPOHJA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita vehnäjauho ja sokeri kulhossa. Lisää voikuutiot ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi ja muodosta taikina. Muotoile taikina 8cm tartalettivuokiin. Pistele pohja haarukalla. Paista pohjia 10 min. Jäähdytä ja irrota vuoista. Pohjien jäähtyessä valmista curd.
VISKI-SITRUUNACURD: Valmista vesihaude. Lisää keltuaiset, sokeri, sitruunan kuori ja mehu sekä viski pyöreäpohjaiseen kulhoon. Muista, ettei kulhon pohja saa koskettaa vettä! Kuumenna seosta samalla sähkövatkaimella vatkaten n. 5 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Lisää voi ja vatkaa, kunnes voi on sulanut seokseen. Jäähdytä. Curdin jäähtyessä valmista viskimarenki.
VISKIMARENKI: Sekoita sokeri, 50 ml viskiä ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Lämmitä, kunnes sokeri on sekoittunut. Nosta lämpöä ja keitä, kunnes siirappi on 125-asteista, noin 5 minuuttia. Siirapin keittyessä kokoon, vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista lisäten siirappia valkuaisten joukkoon, vatkaa n. 5 minuuttia, lisää loppu viski ja vatkaa tasaiseksi.
SITRUUNAMANTELI"BRITTLE": Suihkuta uunipelti vuokaspraylla. Kiehauta sokeri ja siirappi. Sekoita seosta kostealla silikonisudilla, jotta estät sokerin kristallisoitumisen. Keitä, kunnes seos alkaa muuttua kullan väriseksi. Lisää loput ainekset, ja keitä seosta n. kahdeksan minuuttia. Kaada seos uunipellille, älä tasoita! Anna jäähtyä, taita palasiksi.
LEIVOSTEN KOKOAMINEN: Levitä murotaikinapohjan päälle curdia. Pursota päälle pieniä palloja viskimarenkia, jonka pintaa voit halutessasi ruskistaa kevyesti polttimella. Koristele cocktailtikulla, jossa on kirsikka ja suikale appelsiininkuorta sen ympärille käärittynä. Viimeistele palalla brittleä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Salamurhaajan pasta eli spagetti all'assassina
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kapen helppo kurpitsapasta
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Meksikolainen papukeitto