Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Wanhanajan kerroskakku, Paulan resepti

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 30.01.2024 15:15

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden finaalijaksossa tehtin vintage-kakkuja.

Mantelinen kakkupohja

  • (2x 20cm, 2x 15 cm, 2x 10 cm vuoat)
  • 500 g voita
  • 450 g sokeria
  • 8 kpl kananmunaa
  • 240 g erikoisvehnäjauhoja
  • 200 g mantelijauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 kpl sitruunaa
  • 4 t kanelia

Raparperikompotti

  • 250 g raparperia
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 d fariinisokeria

Sitruunakreemi

  • 360 g voita
  • 4 kpl valkuaista
  • 3 dl sokeria
  • 60 ml vettä
  • ½ tl sitruuna-aromia
  • 1 kpl sitruuna
  • 400 g mansikkoita (tuore)

Kostutus

  • 2 dl vettä
  • 1 ½ dl sokeria

Suklaakreemi

  • 350 g voita
  • 5 ½ dl tomusokeria
  • 200 g tummaa suklaata
  • 1 ½ tl vaniljajauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 dl pistaasipähkinärouhe (suolaton)

Suklaakoristeet

  • 50 g tummaa suklaata
  • Pronssi spray

Valmistusohje

MANTELINEN KAKKUPOHJA: Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Raasta sitruunoiden kuori ja lisää seokseen. Kaada taikina vuokiin, joiden pohjat on vuorattu leivinpaperilla ja reunat voideltu. Paista kakkuja 175 asteessa 30-35 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä pöydällä 10 min ja kumoa ne sitten vuoista. Anna jäähtyä täysin.

RAPARPERIKOMPOTTI: Laita vesi ja sokerit kattilaan. Keittele 5 min. Pilko raparperit ja lisää kattilaan. Keittele 5 min. Anna seoksen jäähtyä.

SITRUUNAKREEMI: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Vaahdota valkuaiset monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Keitä vesi ja sokeri 121 asteiseksi siirapiksi. Lisää siirappi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita seosta kunnes kulho jäähtyy. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaahdota tasaiseksi seokseksi. Raasta sitruunankuori ja lisää seokseen.Mausta vielä sitruuna-aromilla. Pilko mansikat ja lisää kreemin joukkoon.

KOSTUTUS: Sekoita ainekset kattilassa ja keitä seosta, kunnes sokeri on liuennut veden joukkoon. Anna jäähtyä.

KAKUN KOKOAMINEN: Kakun kokoaminen. Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan. Nosta ensimmäiset kakkupalaset leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Kostuta pohjat. Levitä väliin raperperikompottia ja kreemiä. Nosta toiset pohjan palaset täytteen päälle, kostuta ja levitä pohjille lisää täytettä. Toista kunnes kakut on koottu. Nosta kakut pakkaseen vartiksi tai jääkaappiin puoleksi tunniksi.

SUKLAAKREEMI: Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä. Vaahdota voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voiseokseen suklaa, vanilja ja suola. Ota puolet kreemistä toiseen kulhoon ja lisää joukkoon kaakaojauhetta, kunnes seos on selkeästi tummempaa. 

SUKLAAKORISTEET: Sulata suklaa 45 asteiseksi. Jäähdytä 28 asteiseksi. Lämmitä suklaa käyttölämpötilaan 31-32 asteiseksi. Valmista suklaakoristeita temperoidusta suklaasta. Suihkuta koristeisiin pronssisprayta.

KUORRUTTAMINEN JA KORISTELU: Nosta isoin kakku tarjoilualustalle. Kuorruta kakut kauttaaltaan tummemmalla suklaakreemillä ohuelti ja laita hetkeksi kylmään. Kuorruta kakut sitten vielä uudelleen. Nosta keskikokoinen kakku isoimman kakun päälle ja pienin kakku keskikokoisen kakun päälle. Pursota eri sävyisillä kreemeillä pursotuksia kakun päälle ja reunoille (kts kuva alta). Tarvitset ainakin kahta erikokoista tähtityllaa ja pienen lehtityllan. Tee vaaleammasta kreemistä pienellä tähtityllalla pursotukset kakkujen saumakohtiin. Tee lehtityllalla pursotukset reunoille. Tee hyvin pienellä tähtityllalla ja tummalla kreemillä viimeistelypursotukset. Nosta suklaakoristeet paikoilleen. Ripottele päälle vielä pistaasipähkinärouhetta väriksi tarvittaessa.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Yksisarviskakku, Paulan reseptiKoko Suomi leipoo: Pala kakkua, Juulian reseptiKoko Suomi leipoo: Black, Pink & Gold, TiiaKoko Suomi leipoo: Marin jouluinen lumituiskuKoko Suomi leipoo: Valkosuklaa-mansikkakakkuKoko Suomi leipoo: Överi vadelma-pistaasikakku
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti