Koko Suomi leipoo: Vilja valosta -kuppikakut, Juulia
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa leivottiin emojileivoksia.
Porkkanakakkutaikina
- 300 g suomalaisia (uuden sadon) porkkanoita
- 5 cm pätkä inkivääriä, tuore
- 3 dl kotimaista rypsiöljyä
- 3 dl ruokokidesokeria
- 3 kpl kananmunaa
- 4,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl kanelia
- 0,5 tl suolaa
Valkosuklaa-gianduja
- 200 g kuorittuja hasselpähkinöitä
- 200 g leivontaan sopivaa valkosuklaata
- 50 g voita
- 1 dl kuohukermaa
- 1 kpl luomu appelsiini
- 1 tl sormisuolaa
- Vettä vesihaudetta varten
Kanelikreemi
- 250 g voita
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 3 dl tomusokeria
- 2 tl kanelia
- 1 rkl vaniljasokeria
Koristeluun
- 50 g tummaa suklaata
- Vihreä elintarvikeväri
- Keltainen elintarvikeväri
Valmistusohje
PORKKANAKAKKUTAIKINA: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (laita giandujan pähkinät lämpenevään uuniin n. 10 minuutiksi). Kuori ja raasta porkkanat ja inkivääri hienoksi raasteeksi. Sekoita öljy, sokerit ja kananmunat keskenään kevyesti.
Lisää joukkoon sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi raasteet. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa taikina muffinivuoilla vuorattuihin muffinipellin koloihin. Paista 175 (kiertoilma) asteessa 20-25 minuuttia.
VALKOSUKLAA-GIANDUJA: Paahda pähkinät lämpenevässä uunissa ja ota voi lämpiämään. Hienonna pähkinät tehosekoittimessa karkeaksi tahnaksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Raasta appelsiinin kuori hienoksi. Lisää suklaan joukkoon pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita pallovispilällä joukkoon kerma ohuena nauhana. Lisää lopuksi pähkinärouhe ja mausta suolalla ja appelsiinin kuorella. Pane tahna pursotinpussiin (pidä lämpimässä, jotta saat pursotettua tämän)
KANELIKREEMI: Vatkaa huoneenlämpöinen voi valkoiseksi vaahdoksi (n. 5min). Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Vatkaa joukkoon vielä sokerit ja mausteet ja vatkaa ilmavaksi kreemiksi.
KUPPIKAKKUJEN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Poista muffineista paperiset vuoat. Tee muotilla kuppikakkuihin kolo giandujaa varten. Täytä kolot giandujalla ja laita kuppikakut kylmään. Värjää kanelikreemit: 1/3 vihreää (kaktukset), 1/3 keltaista (auringot), 1/3 värjäämätöntä (kaktusten alle, aurinkojen alle ja nuotteihin). Jaa kanelikreemi kolmeen eri pursotinpussiin: iso tähtitylla, auringolle liitin (lehtitylla ja pyöreä aurinkoihin), värjäämättömälle pyöreä tylla
Pane värjätyt kreemit kylmään odottamaan. Temperoi suklaa: sulata 2/3 suklaasta 54-55 asteiseksi. Lisää sulamatonta, rouhittua suklaata joukkoon vähitellen sekoittaen, kunnes lämpötila on 29-30 astetta. Värjää mustalla, siirrä pursotinpussiin (pieni pyöreä tylla) ja pursota nuotit heti. Vie varmuudeksi kylmään odottamaan.
Pursota nuottikuppikakut pyöreällä tyllalla. Pursota kaktuskuppikakut pienellä tähtityllalla. Pursota auringot pyöreällä tyllalla renkaat, lehtityllalla lehdet ja lopuksi keskusta pyöreällä tyllalla (tai ilman tyllaa) ja tasoitus.
VINKKI: Aloita värjääminen keltaisesta, jotta voit värjätä samassa astiassa vihreän. Voit kokeilla kuppikakun kolon tekoon myös omenaporaa muotin sijaan, mutta varo ettei leivos halkea.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pika bébét
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa